На Богоявление във Видин ритуалът по спасяване на Светия кръст ще се извърши във водите на река Дунав, предаде репортер на "Фокус“. По традиция празникът започва със света литургия, в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски“, отслужена от видинският митрополит Даниил, в съслужие със свещеници от митрополията. Литийно шествие от храма, ще премине през града до крепостта "Баба Вида“. На брега на река Дунав ще се отслужва Велик Водосвет и митрополитът ще хвърли във водата дървения богоявленски кръст, който смелчаците трябва да спасят.

Вече тече записването, в канцеларията на Видинската света митрополия, както и в двата храма – “Св. Димитър Солунски“ и "Св. Николай“,  на желаещите да участват в изваждането на Светия кръст. От Видинска митрополия уточняват, че в ритуала могат да участват само православни християни, които предварително са представили кръщелно свидетелство.

През миналата година, за първи път, в студените води на Дунав да извадят Богоявленския  кръст скочиха само трима души. Светия кръст извади от водите на реката 35-годишният Теодор Рачев.