В 12:00 часа в Пловдив започна освещаването на бойните знамена пред катедрален храм "Успение Богородично" от митрополит Николай, предаде репортер на "Фокус".

Днес честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста.

Присъстваха ген. Явор Матее, кметът на Пловдив Костадин Димитров и Илия Зюмбилев, областен управител.

Знамената на Българската армия наричаме "светини“, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещените думи, като "С нас е Бог“. Те се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Чрез извършване на ритуала се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена.

Ритуалът на освещаването на военните знамена на Българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, които по молитвите на светата Църква ни изпраща Той, този водосвет се служи и до днес. Традицията продължава до падането на България под османско владичество. След Освобождението традицията е възстановена и се извършва ежегодно до 1946 година. Отново ритуалът по освещаването на бойните знамена е възстановен през 1993 г. Камбанен звън ознаменува тържествения водосвет.

Историческите факти сочат, че нито един пряпорец на българска войскова част не е бил пленяван от чужди войски. За сметка на това в музеите у нас има 62 пленени от българските воини знамена на чужди армии – турски, румънски, руски и др. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

След малко в Пловдив ще има литийно шествие и Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на река Марица. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.