Къщите за гости и малките семейни хотели в селата край Смолян вече са заети почти на 100 % за предстоящите празници, предаде репортер на Радио "Фокус" - Смолян. По-малко са резервациите за Коледа, тъй като е семеен празник, а за дните около Нова година, почти няма свободни вили в околностите на Смолян и по селата. През последните години в района традиционно семейства или компании с приятели от вътрешността на страната наемат цели къщи за гости и прекарват празника в уединение сред красотите на планината.

В Момчиловци на 100 % са пълни всички къщи за гости, каза кметът Сийка Суркова. "Пикът е на връх Нова година. Част от гостите са направили своята резервация още миналата година по това време, други – месеци преди празниците, а трети в последния момент", коментира Суркова. За съжаление, тази година наложилото се като традиция през последните пет години новогодишно парти на площада в Момчиловци, няма да се проведе предвид наложените мерки и кризата с коронавируса. Кметът на селото изрази надежда, туристите дошли от цяла България да спазват наложените мерки. "За настаняване в къщите за гости не се изисква зелен сертификат, но пък заведенията стриктно спазват изискванията относно безопасността на хората в Момчиловци", категорична е Суркова. Районът е подходящ и в такава ситуация да приема гости, тъй като е известен с многобройните си екопътеки, които са около селото. Те свързват много параклиси и предлагат добра възможност за разходка дори и през зимата. Кметът на Момчиловци допълни, че в петък френска организация на дългогодишни приятели на селото са направили коледни подаръци за децата в детската градина. На 21 декември, друга организация ще направи коледни подаръци на децата в училище. В центъра на селото вече има и богато украсен коледен кът, който да радва жителите и гостите на Момчиловци.

За Нова година са заети и всички къщи за гости в Широка лъка, както и в съседните села Солища и Гела, които също са предпочитани от туристи и любители на зимните спортове заради близостта си с Пампорово. В селото заради наложените ограничения засега работи само едно заведение за хранене, а останалите не работят, каза кметът Васил Седянков. И там заради ограниченията и пандемията няма да има посрещане на Новата година на площада, както се правеше през последните години, за да се избегне струпване на много хора. Въпреки това се очаква да се спазят традициите и на Коледа в селото да минат коледари, каза още кметът Седянков.

Не са малко и резервациите за празниците във вилите и къщите за гости и в района на Смилян, каза кметът Чавдар Червенков. Там също очакват туристи за празниците като всяка година. Все още се обмисля варианта дали да се направи кратка празнична програма, за да може поне децата в Смилян да бъдат зарадвани от Дядо Коледа, но не се предвиждат големи тържества.

Нели ГЕРГЬОВСКА