Инициативата на НЧ "Будителите – 2017“ "Пътят на светлината“, която се провежда в града ни всяка година на 1 ноември, е едно от вдъхновяващите събития в културния календар на Община Габрово, което събира хора от всички възрасти, за да отпразнуват деня на Народните будители. Участниците в него носят свещички, с които осветяват знакови места за града, свързани с културното и исторически наследство. Началото на инициативата е поставено през 2017-та година и неговата цел е да се подчертае ролята и значението на родолюбието, културата и образованието, напомняйки за велики личности, допринесли за развитието и духовното израстване на обществото.  

Тази година малките светлинки от свещичките ще прераснат във факелно шествие. В събитието се включват и младите хора от Младежки център – Габрово, а шествието ще започне веднага след официалното честване пред паметника на Васил Априлов - около 17.30 часа – като продължение на пътеката от свещи.

Младежите, преобразени на възрожденски личности или будители от различни периоди на габровската история, ще поведат гостите към осем точки в централната градска част. Там ще им разкажат интересни факти от историята на града, живота на тези личности и приноса им за културата и просветата в Габрово и България въобще. Факелното шествие ще приключи в двора на Интерактивен музей на индустрията с концерт за пиано и цигулка и 3D мапинг, посветен на габровските индустриалци.

Сред габровските будители ще видим Петър Цончев – лекар, писател, краевед и дарител, Никола Палаузов, търговец, дарител за габровското училище и съратник на Васил Априлов, скулпторът Любомир Далчев, автор на паметника на Рачо Ковача и статуите на моста Игото, основателките на Женско благотворително дружество "Майчина грижа“ – учителки и образовани гражданки, габровски фабриканти, които превръщат града ни във водещ индустриален център. Всички те ще запалят факла, символ на светлината, която донасят на България – чрез образование, социални дейности, дарителство, изкуство, предприемачество.