Специални мерки за сигурност ще бъдат въведени във Велико Търново на 22 септември. Националната служба за охрана ги предприема, за бъдат предотвратени инцидентите по време на честванията на 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България, предаде кореспондент на "Фокус“.

Кулминацията на честванията в старопрестолния град е тържествената проверка, която започва в 19:30 часа на площад "Цар Асен I“.

На гражданите, които желаят да присъстват, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18:00 часа през три пункта за проверка: на ул. "Никола Пиколо“, на ул. "Иван Вазов“ и на ул. "Св. Климент Охридски“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 07:00 до 13:00 часа и от 17:00 до 22:00 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието с радиус 4 км с център пл. "Цар Асен I“.