Хуманитарни и здравни пакети от първа необходимост ще получат повече от 20 жени от област Търговище, които са жертви на домашно насилие. Помощта идва от Асоциация НАЯ чрез средства дарени от Български фонд за жените по кампанията "Невидимата първа линия". Сумата от 12 300 лева ще бъде разпределена основно за купуване на храна и лекарства, плащане на битови сметки и медицински прегледи.

"През тази зима всички ние сме свидетели на влошена икономическа и социална обстановка в страната, допълнително утежнена от поредната вълна на COVID – 19. Жените, на които ние помагаме, са изправени пред много тежки проблеми – как да платят огромните сметки за отопление, откъде да намерят пари за храна и лекарства, които непрекъснато поскъпват, как да купят дрехи и обувки за себе си и за децата. Голяма част от тези жени са с минимални доходи и сами отглеждат децата си. В последните месеци те трупат задължения, вземат заеми от роднини и приятели, а да не останат без квартира, ток, телефони.", обясни Нина Николова от "Асоциация НАЯ".

От организацията уточниха, че ще могат да помогнат на клиентите си, благодарение на дарители, които са припознали каузата за подкрепа на пострадали от домашно насилие.

"За първи път нашите колеги от Български фонд за жените направиха кампанията, която показа лицата и историите не на пострадалите, а на хората, които им помагат – психолози, социални работници, адвокати от цялата страна, които работят в центрове като нашия в Търговище." сподели Николова и допълни "Символично я нарекоха "невидимата първа линия", защото е истина, че вече две години това са хора, които не спряха да оказват помощ и подкрепа на жертвите на домашно насилие, дори в най-тежките моменти на пандемията. Благодарим на всички дарители, оито видяха тази "невидима" първа линия и я подкрепиха със средства. С тяхна помощ ние осигуряваме помощ на пострадалите от домашно насилие в цялата област Търговище и дори в малките населени места. Нашите мобилни екипи ще продължат дежурят в откритите ни приемни в Омуртаг и Попово всяка седмица, така че на хората там да не им се налага да пътуват до Търговище."

От Асоциация НАЯ планират да предоставят хуманитарни, комунално-битови и здравни пакети най-малко шест месеца.