34-годишен ловец загина, прострелян по време на лов в чепеларското село Орехово в събота. Това съобщи за "Фокус“ окръжният прокурор на Смолян, Недко Симов.  

"Упражняваме ръководство и надзор върху разследване на престъпление – причиняване  на смърт по непредпазливост в резултат на упражняване на лов. По време на ловен излет в чепеларското село Орехово, е произведен изстрел от 39-годишен ловец, като неговият колега е починал в резултат на прострелна рана в областта на корема“, поясни прокурор Симов.  

Той уточни, че в резултат на извършените първоначални действия по разследването е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са част от свидетелите – участници в лова. Иззети са документи за организацията на лова и извършените инструктажи за безопасност.

"В резултат на първоначалния анализ на доказателствата на следващия ден, в неделя 39-годишният мъж е привлечен като обвиняем по делото. Той е разказал, всичко, което е възприел от негова гледна точка, съдействал е за разкриване на обективната истина“, посочи окръжният прокурор на Смолян.

Иззети са огнестрелни оръжия, назначена е и съответната експертиза.

Извършената аутопсия на тялото на починалия показва, че причината за смъртта е остра кръвозагуба в коремната кухина, в резултат на причинената огнестрелна рана.

"Предстои да съберем още доказателства. Ще бъдат разпитани още свидетели. Ще чакаме и съответните заключения от експертизите да бъдат изготвени, за да може да проверим и събраните до момента доказателства“, допълни прокурор Симов.

"Жалко е, че млад човек е загинал. Опасно хоби е ловът и наистина мерките за безопасност трябва стриктно да се спазват, защото виждаме, че и най-малкото невнимание може да бъде съпроводено с фатални последици“, каза още окръжният прокурор.