Мъж от село Невестино осъди общинската управа заради ухапване от куче, предаде репортер на "Фокус“. Инцидентът е от есента на миналата година, когато човекът бил ухапан от безстопанствено куче, при което получил телесни увреждания – разкъсно-контузни рани, охлузвания и кръвонасядане по дясна предмишница в горната й част, както и охлузвания по кожата на дясно бедро в долната му половина.

В резултат от ухапването мъжът претърпял сериозни болки и страдания, получил психотравма довела до реакция на стрес с последващо фобийно тревожно разстройство. Районният съд в Кюстендил е постановил обезщетение в размер на 3 500 лева.

Съдът е категоричен, че на общината със закон е възложен надзор върху безстопанствените кучета, изразяващ се в изпълнение на вменени конкретни задължения във връзка със здравето, популацията и поведението на кучетата.

Цитирано е и решение на ВКС според което държавните органи, в т. ч. общините, са длъжни да изпълняват правомощията си, а така те биха постигнали целта на закона - добро управление на съответните обществени процеси. Когато обаче не бъдат предприети предписаните от закона действия или са предприети, без да бъде положена дължимата грижа и от това настъпят вреди, общината дължи обезщетение.

Решението на Кюстендилски районен съд може да се обжалва пред по-горна инстанция.