Съдебно дело срещу арендатор, демонтирал 2 колчета и 24 болтчета от предпазна ограда на магистрала "Тракия", за да стигне до нивите си, се гледа в Районен съд - Пловдив. Обвинението срещу Климент Проданов е за нанасяне на вреда на АПИ/ОПУ - Пловдив в размер на 1788 лева. Подсъдимият сам се защитава в залата, без адвокат, поради което процесът ще протече не по съкратената процедура, а по общия ред с разпит на всички свидетели, предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че в редкацията ни бе получен сигнал по казуса, който публикувахме.

Според обвинителния акт, на 07 декември 2023 г. в землището на община Пловдив, Климент Проданов противозаконно е повредил чужди движими вещи – отрязал два броя колове и премахнал 3 броя шини с обща дължина от 12 метра, представляващи части от предпазна еластична ограничителна система, двувълнова H1 W4, на републикански път, собственост на Областно пътно управление – Пловдив при Агенция "Пътна инфраструктура“, като общият размер на причинените щети възлиза на 1788.00 лева – престъпление по чл. 216, ал. 1 НК.

По данни в обвинителния акт подсъдимият и съпругата му притежавали общо три съседни недвижими имота в землището на община Пловдив. Имотите нямали излаз на път и за да стигнат до тях, използвали полски път. През месец декември 2023 г. Агенция "Пътна инфраструктура“ чрез ОПУ – Пловдив започнала изпълнението на проект за монтиране на предпазна еластична ограничителна система на републикански път, в участъка от автомагистрала "Тракия“ до гр. Пловдив. Еластичните огради представлявали мантинели, съставени от шини, колове и крепежни елементи – болтове. При изграждането на ограничителните системи не се взимали предвид незаконни подстъпи към пътя и същите били преграждани.

На 06.12.2023г. на републиканския път в дясното платно – банкет била монтирана около 1 км. предпазна еластична ограничителна система от вида "двувълнова H1 W4“ – с което при км.*** бил преграден входът към полския път, ползван от подсъдимия, за да стигат до имотите си чрез транспортни средства. Още на същия ден подсъдимият установил преграждането на полския път, който ползвал и на 07.12.2023 г. лично демонтирал – с неустановено техническо средство – три от шините (всяка с дължина от 4.30м.) ведно с болтовете за тях, а също и срязал два от коловете на нивото на земята. 

Ощетеното юридическо лице е внесло молба да бъде конституирано като граждански ищец. Съдия Поля Сакутова не я прие за съвместно разглеждане, тъй като констатира, че молбата не съдържа конкретика за характера и размера на вредите.

Подсъдимият оспорва направената в досъдебното производство експертиза за достъпност до имота му и настоява да се направи нова. "Твърдят, че има черен път, по който ще бъде изградено локално платно. Кога ще стане това? Този път е обрасъл с дървета, те не са маркирани и не могат да се премахнат ей така. Аз обработвам 40 декара, как да стигна до нивите?" - каза за медията ни Проданов.

Първото редовно заседание по делото ще се проведе на 7 октомври от 16 ч.