Музеят в Дупница е един от петдесетте музея в страната, без държавно финансиране. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Исторически музей – Дупница. Културният институт подкрепя протеста на специалистите от музеите, галериите и библиотеките в страната.

Исторически музей - Дупница е в списъка на така наречените "50 музея“, оставени без държавно финансиране. От 2016 година, като членове на Сдружение "Български музеи“, ръководството на дупнишкия музей се опитва да промени това.

Сред исканията са да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествени галерии, регионални музеи, библиотеки и галерии. Да бъде въведен единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управление на открити площи. Да бъдат изготвени актове, с които да бъдат осигурени културните институти, допълнителни средства за обезщетения при пенсиониране и за работно облекло. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейни и библиотечни фондове, обновяване на експозиции и други.

Венцеслав ИЛЧЕВ