Музеят на родопския карст в Чепеларе вече е сред 100-те национални туристически обекта. Сградата наскоро беше обновена напълно и даде възможност да бъдат изложени непоказвани досега експонати. Музеят е единственият по рода си в Югоизточна Европа. Той има богата експозиция от минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания и показва какви животни са обитавали пещерите у нас. Там са изложени над 4500 експоната.

Най-интересната и внушителна фигура в Музея на родопския карст е възстановеният изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка. За разлика от съвременната кафява мечка, тя е имала 30 зъба и била много по-голяма по размери.

"Това ни е най-атрактивният експонат - изчезнало преди 22 хиляди години животно. Живяло е през плейстоцена. Мечката е огромен хищник, достигащ размери 3.5 метра и около 700 килограма. Скелетът, който тук могат да видят, е изцяло реставриран от естествени материали, т.е. от останки, намерени при разкопки. Притежаваме и изключително рядка находка - долна челюст от пещерен леопард", разказва пред NOVA директорът на музея Марин Господинов.

Експонатите в него са открити и събрани от проучването на над 200 пещери в Родопите. Наскоро екипът разкрива още едно пещерно обиталище, което се намира на 3 километра от град Чепеларе. До него се стига по живописна планинска пътека. Предполага се, че това е било светилище, което е съществувало преди 3 хиляди години, по време на бронзовата епоха и е обитавано от хора. Там е открит зъб от пещерен лъв, който е изключително рядка находка.

Музеят, който от 1980 години не е бил ремонтиран, сега е напълно обновен с пари от Европа. Една от залите имитира карстова пещера с отливки - нещо, което впечатлява екскурзиантите. До музея е паметникът на загиналите във войните чепеларци, наричан от местните Малката Шипка. Монументът е идентичен с Паметника на свободата. Единственото, което го различава, са размерите и това, че е издигнат от бял камък.