Увеличават се посетителите на музеите в област Кюстендил, съобщиха за "Фокус“ от Териториално статистическо бюро – Югозапад. Данните сочат, че в рамките на последната година посещенията в музеите са 77 хиляди и в сравнение с предходната година се увеличават с 29.6%.

В дните със свободен вход са осъществени 2.9% от посещенията - 2.2 хиляди души. Регистрирано е и увеличение на посещенията на чужденци в музеите - 16.1 хиляди, или със 72.6% спрямо предходната година.  

Данните сочат, че движимите културни ценности, формиращи Националния музеен фонд, са 151 хил. фондови единици и само за година време техният брой се увеличава с 542. Цифровизирани са 2 105 фондови единици, което е със 107 повече спрямо предходната година. Общата полезна площ, на която са разположени експозициите на музеите в област Кюстендил е 7 246 квадратни метра.

Общият персонал на музеите в област Кюстендил е 89 души. Музейните екипи са провели над 1100 събития. Сред тях са беседи, изложби, концерти, обсъждания на книги и видеопрожекции.

Венцеслав ИЛЧЕВ