Мълния подпали сухи треви и храсти в землището между град Килифарево и село Плаково. Инцидентът е регистриран около 18:00 часа снощи по време на силната буря, която порази региона на Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Бързата реакция и професионална намеса на огнеборците от старата столица е помогнала за това пожарът да бъде пресечен, овладян и изгасен за минути.

В потушаването на пламъците се включва и кметът на Килифарево Цоньо Пилев, заедно с доброволци от града.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов благодари на пожарникарите от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, на Цоньо Пилев и на всички, помогнали за бързото овладяване на пожара.

Опасност за жителите на Килифарево и Плаково не е възникнала.

През денонощието на тел. 112 официално са подадени девет сигнала за пожари – шест за горящи сухи треви, два за запалени отпадъци и един за горяща селскостопанска постройка в свищовското село Горна студена. При последния инцидент е унищожена покривна конструкция и са изгорели около 50 бали фураж. Усилията на огнеборците са спасили още стотици декари посеви и смесени гори, както и десетки сгради на различни места в областта. Евакуирани са и 25 животни от ферма в района на павликенското село Дичин.

В землището на Ореш също имаше сериозен пожар, който засегна и къщи от селото. По данни на Областна дирекция на МВР – Велико Търново са пострадали 7-8 имота, наложила се е евакуация на хора, но за щастие пострадали няма. Още късно снощи пламъците бяха локализирани, а екипи на пожарната останаха на място, за да предотвратят повторно разрастване.

При нито един от инцидентите няма пострадали хора.