Пожар в труднодостъпна местност е възникнал вчера следобед в землищата на селата Гълъбово и Сливка в община Баните и село Любино в община Ардино. Това съобщи за "Фокус“ директорът на пожарната в Смолян, Комисар Чавдар Кичуков. "Най-вероятната причина за възникване на пожара е паднала мълния. Заради труднодостъпния терен се е налагало повече от час пожарникарите и горските служители от няколко горски стопанства да ходят пеша, за да достигнат огъня. Направена е организация от пожарникари и горски служители и от двете области – Смолян и Кърджали. Пожарът вече е локализиран и овладян. Има дежурни служители, които следят да не се възпламенят още тлеещи огнища. Колегите, горските и доброволците свършиха много добра работа предвид силно пресечения терен и факта, че до мястото на пожара не можеше да се стигне с противопожарни автомобили“, уточни комисар Кичуков.

От Южноцентрално държавно предприятие – Смолян допълват, че служители от държавните горски стопанства Славейно, Ардино, Златоград, Смолян, Смилян, Селище и на централното управление на ЮЦДП, са участвали в потушаването на пожара. Пожарът е локализиран и ограничен, той е на площ от около 15 декара. Горските гасят пламъците ръчно, правят просеки и минерализовани ивици около огнищата. С тежка верижна машина на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян се прокарва просека, в близост до огнището, за да се осигури достъп за противопожарните автомобили. Теренът е силно пресечен и е в труднодостъпната местност, което затруднява гасенето. През цялата нощ горските служители са гасили и дежурили в района на пожара.

Борбата с огъня продължава, като на помощ са се притекли и доброволци от близките населени места.

Мълния предизвика още един пожар вчера в землището на с. Купен, община Мадан, съобщават още от ЮЦДП - Смолян. Запалили са се сухи треви в близост до смесена гора. За щастие, огънят бързо е овладян, а проливният дъжд,, който е паднал в района, е спомогнал за пълното му загасяне.

Дежурни екипи с горски служители от териториалните поделения на Южноцентрално държавно предприятие има и в районите на пожарите при с. Априлци, с. Ветрен, с. Отец Паисиево, с. Добри дол и гр. Стрелча.