Народно читалище "Проф д-р Асен Златаров 1927“ – с. Смилян и "Слоу Фуд“ в България канят читалищата на територията на Родопите да се включат в дългосрочно усилие за създаване на Мрежа на общностите в Родопите, отглеждащи бобови култури. Това каза за Радио "Фокус" - Смолян секретарят на читалището Илия Годев. Инициаторите на идеята вярват, че такава мрежа ще допринесе за по-обхватно проучване на тяхното разнообразие и традициите за използването им като храна. Тя може да способства и за обмяна на знания и споделяне на ползи - туризъм, малки производства в рамките на България.

Инициативата започна днес, когато се чества и Световният ден на бобовите култури с информационната среща в с. Смилян за създаване на Мрежа на общностите в Родопите, отглеждащи бобови култури. Срещата има за цел да запознае участниците с резултатите от първоначалното проучване направено през януари, както и да бъде представена визията за създаване на Мрежата и да идентифицира участниците в дейностите по проучване и популяризиране на бобовите култури, отглеждани в Родопите за 2022 г.

Илия Годев заяви, че събитието е една начална фаза на идея, която се реализира с партньорите им от "Слоу Фуд“. "Родопите са територията, в която поради транспортната изолираност, търговията не е добре развита между селищата. В Смилян също до преди 15-20 години са отглеждали фасула, за да е част от менюто на домакиснствата, а не за търговия. Тази изолираност е фактор, който предположихме, че ще е довел до селектирани местни разновидности. Те си струва да бъдат проучени, описани веднъж като генетично разнообразие и втори път като знания за отглеждане и знания за използването им“, поясни Годев. Той допълни, че се интересуват от културите и като храна, която е част от различните обреди и обичаи. Идеята е до края на май, когато приключва засаждането на фасула да съберат описанието на различни бобови с помощта на читалищата, които осъзнават традиционната храна като част от местната култура и нейното място в живота в съответната общност. Годев уточни, че за три дни са обиколили девет села в Средните Родопи. "Факт е, че нещо, което си е местно хората не го оценят и не осъзнават неговата значимост. При разговорите с хората обаче излязоха много интересни истории свързани с фасул и бобови. Засега имаме информация, че тук са отглеждани в миналото грах и леща“, добави Годев. При срещите в Източните Родопи обаче най-вероятно ще открием и други бобови култури като нахут и папуда, които са предколумбовите бобови растения, каза още Годев.

Нели ГЕРГЬОВСКА