Приемът за първата по рода си магистърска програма за космически технологии в България за инженерно образование вече е отворен. Кандидат-студентите в Магистърската програма “Космическо инженерство и технологии", която е резултат от сътрудничеството на три български университета с една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа – “ЕндуроСат" (EnduroSat), могат да попълнят формуляра за прием до 17 септември.

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ , Софийският университет “Св. Климент Охридски", и Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски" в Долна Митрополия предлагат магистратурата през академичната година 2024/2025.

От кандидатите се изисква да имат завършена бакалавърска степен по математика, физика, инженерни специалности или природни науки и да издържат успешно приемния изпит. Програмата е изцяло на английски език.

Учебният план е разработен съвместно от висшите учебни заведения и “ЕндуроСат" с разбирането, че практическите занятия и работата по реални космически проекти ще гарантира реализацията на студентите в самия сектор.

Практическите занятия, които съставляват 70 процента от обучението, ще се провеждат в новосъздадени лаборатории, разработени специално за нуждите на магистърската програма и дарени от “ЕндуроСат" на трите университета. Това са космическата лаборатория “Проф. Стефан Александров" във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски", както и лабораториите “Артър С. Кларк" във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски" и “Азимов" във Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров". С високотехнологичното си оборудване, залите предоставят всички условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България. Студентите ще могат да работят с последно поколение хардуерни и софтуерни инструменти и да участват в разработването на космически мисии.

За лектори в Магистърската програма “Космическо инженерство и технологии" са привлечени водещи университетски преподаватели, главни инженери и лидери от екипа на “ЕндуроСат", както и световно признати авторитети от елитни университети, космически агенции и деловите среди.