На 6 септември 2024 година Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в градовете Варна и Бургас.

Във Варна с военен ритуал бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг до сградата на Държавен архив Варна, след което Представителният духов оркестър поведе шествие по бул. "Мария Луиза“ до "Паметник на приморци, загинали в Сръбско-българската война през 1885 г“.

Пред паметника командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, прие строя на почетния караул. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия, с участието на хора при Катедралния храм "Свето Успение Богородично“, отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите войни. Бяха положени венци и цветя и почетният караул премина в тържествен марш. Това съобщиха от ВМС.

За втора поредна година Община Варна, доброволци и членове на патриотични съюзи организират историческа възстановка на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно във Варна, на това място, Съединението е официално обявено от княз Александър Батенберг. Във възстановката традиционно се включиха и оркестрантите от Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, на Варненска и Великопреславска митрополия, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, членове на военно-патриотични и родолюбиви съюзи и организации, граждани и гости на града.