Документалната изложба "Епохата на Фердинанд" в Държавен архив – Монтана даде началото на събитията, организирани по повод празника на града – Деня на Свети Дух на 24 юни, съобщават от общината. Общината ще бъде домакин на ХVІІ международен фолклорен фестивал, посветен на Свети Дух. В него участват състави от Албания, Грузия, Гърция, Ирландия и Украйна. Той ще бъде открит в неделя и ще продължи следващите три дни.

Още в събота на центъра ще има алея на занаятите, на която майстори ще предлагат своите произведения. В близост ще се проведе и фермерски пазар. В централната градска градина по обяд в съботния ден се събират любители готвачи, да покажат умения на кулинарния фестивал "Бабина душица“.

В неделя от 11 часа в подножието на лесопарк Калето се провежда ХХІІІ международна киноложка изложба с ранг CACIB за всички породи кучета.

В понеделник празникът ще започне с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил в храм "Свети Дух“. Владиката е един от тримата кандидати, които Светия синод излъчи за участие в избора на нов български патриарх на 30 юни. В Монтана се очаква да пристигнат поне трима митрополити и още близо 30 духовници.

Още 6 чуждестранни делегации от Полша, Исландия, Италия, Сърбия и Румъния ще посрещне кметът на Монтана Златко Живков.

Всички гости ще се включат в литийното шествие, което ще тръгне от най-стария храм на града "Св. Св Кирил и Методий“ и ще завърши на площад "Жеравица“. Там ще бъде отслужен празничен водосвет и богослов за успешното обновяване на централния площад, което приключи преди броени дни.

На тържествена сесия на Общинския съвет в 11,30 часа в понеделник трима души ще бъдат наградени с почетен знак на община Монтана. Те са историкът – балканист проф. Александър Костов, художникът Вълчан Петров и историкът – краевед Йордан Герасимов.

Вечерта ще започне с концерт на духов оркестър "Дико Илиев“, посветен на 95-годишнината от създаването му, с участието на Руслан Мъйнов.

Следват изпълненията на фолклорните състави в програмата на международния фестивал.

За финалният концерт за празника е поканена младата звезда Михаела Филева.