Готови ли сте за приключения и едно вълнуващо пътешествие в … Небесния град? Искате ли да узнаете какво се случва с Инатчо, Амбиция и Надменна, които живеят в  царство наречено "Аз-град“. Едно място, където властват гордостта и егоизмът, и хората, поставят себе си на първо място. Искате ли да научите повече за неговите приятели от Ти -град – Кротка и Добродетелна, да чуете съветите на Свети Паисий Светогорец, който дарява деца и възрастни с небесната мъдрост по пътя на добротата и смирението?

Това чудно и вълнуващо пътешествие за деца и възрастни ни поднасят две книги- "От Аз -град в Ти-град“ и “От Ти-град в Небесния град“, с автор гъркинята Мирсини Вангопулу, предаде репортер на "Фокус". Книгите са преведени на десетки езици и днес читателите могат да тръгнат на едно небикновено пътуване благодарение на направения превод на български от монахините в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий“, който се намира край Вършец и издадени от Видинска митрополия с благословията на Видинският владика Даниил.

Как тези две чудни книги ни помагат да видим и открием пътя, по който се стига от нашето сърце до сърцето на хората около нас и до Бог, разказва  за "Фокус" архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия:

"Това е един изключителен труд по превода на тези книжки, които са преведени и на английски, сръбски, руски,  македонски и на десетки други езици. Сестрите от манастира, с благословението на Видинския митрополит Даниил, направиха много за да стигнат книжките да българските читатели. Двете части на книгата излязоха през 2023 г. и те са илюстрирани от художничката Ангелика Делеха.

Защо тези книги са особено ценни – защото, иносказателно представят по достъпен начин както добродетелите, така и пороците, и греховете, които носим. Те се представят чрез героите, разказаните истории, които са  интересно и полезно духовно четиво, не само за малките деца, но и за възрастните. Всеки, които ги прочете, ще се докосне до православната християнска вяра, до християнските добродетели, които са общочовешки добродетели. Затова препоръчваме на всички да намерят начин да се сдобият с тези книжки, да ги предложат не само на своите деца, а и самите родители-по възрастните, да разгърнат книжките.

Архимандрит Антим допълва, че в книгите всеки ще открие собственото си его,  което трябва да  преодолее, достигайки до Ти-град, където се среща със своите ближни. И когато се постигне хармония между ближните, тогава това благодатно пътуване, духовно извисяване в живота продължава, за да достигнем в едно необикновено пътуване в книгите до небесния град. До достигне до такава духовна висота, че да се надява и на спасение на душата си, казва още протосингелът.

Приказната история на  героите от прекрасните книжки не е просто една приказка. Тя всъщност разказва за пътя на всеки един от нас, защото ние сами избираме какво да засадим и пазим в сърцето си-дали добродетели, които ни сближават  и сродяват с хората около нас, или пороци, които ни разделят и отчуждават. Това е нашето лично пътешествие, дори по вълнуващо от най-хубавата приказка, защото в него героите сме самите ние. Прочетете тези две книги.

Ирена Данаилова