След три години прекъсване, тази година в Момчиловци рестартираме Фестивала на киселото мляко. Това каза за "Фокус“ кметът на родопското село, Сийка Суркова. Празникът ще се проведе в дните от 1-ви до 3-ти септември, когато Момчиловци отново ще се превърне в едно привлекателно за туристите и гостите място. "Интересна ще бъде програмата. Откриването ще е на 1-ви септември от 17:00 часа. Тогава официалните лица ще отправят своите приветствия, ще има изяви и на самодейците от местното читалище на сцената. Няма да липсва и традиционното хоро на площада в Момчиловци“, посочи Суркова.

Тя отбеляза, че интересен акцент ще е откриването на една предварителна експозиция за Музея на илюзията и магията, който ще отвори врати в Момчиловци. "Посетителите ще могат да видят колекцията на Ненчо Илчев, събирана цели 30 години с изключително голямо желание и страст от илюзионистите на България от миналия век. Тя е позиционирана в Норвежката къща. Входът ще бъде свободен, като призоваваме всеки посетител, разгледал колекцията подредена от обичания актьор Ненчо Илчев, родом от Момчиловци, да дари колкото има възможност за изграждане на големия Музей на магията. Предстои сградата да бъде ремонтирана, да придобие един завършен вид за подобно предназначение. Имаме амбицията този музей да бъде най-големият в Европа, който ще показва реквизити на различни магове от миналия век. Хората могат да видят освен сценично облекло, интересни уреди, историята на илюзионното изкуство в България и много други неща“, разказа кметът на Момчиловци.

Празникът ще е с китайски привкус заради това, че в Шанхай от години се произвежда мляко за пиене с марка "Момчиловци“. Традиционно ще има шатра Китай и шатра Момчиловци на нашите производители. Ще гостуват различни млекопроизводители от цялата страна, които ще покажат деликатеси в бранша. Всеки ще може да опита и да вкуси от тях. Не на последно място кулинарията също намери място във фестивала. Ще има различни кулинарни изкушения. Много майстори занаятчии ще бъдат в родопското село. Фестивалът предлага единствено и само ръчно изработени неща и артикули от естествени материали, подчерта Суркова.

По време на откриването, участниците в лятното училище за китайски език и култура, който се проведе в Момчиловци, ще получат своите сертификати. Той се организира ежегодно от Институт "Конфуций“ и намира подкрепата и на гостите и местните хора. Културният център ще покаже празникът средата на есента, чаена церемония и други неща в шатра Китай.

"Акцентът във втория фестивален ден ще бъде освен съкровищницата на планината – местния фолклор, всичките занаяти и традиционно произведени продукти, разбира се и конкурсът за красота, който се провежда в Момчиловци за избор на кралица на киселото мляко "Мис Родопи“ и нейните подгласнички. Един спектакъл, който си заслужава вниманието, а след него Теди Кацарова ще зарадва присъстващите със своите песни. Закриването на фестивала е в неделя около 14:00 часа“, каза още кметът на родопското село.

Нели ГЕРГЬОВСКА