От известно време насам, Момчиловци е предпочитано място за сключване на граждански брак на двойки от страната но и от чужбина. Това каза за "Фокус“ кметът на селото, Сийка Суркова. "През годините в селото са се врекли във вярност българин и украинка, българка и грък, наше момиче и аржентинец и други представители и на Европейския съюз и не само.  Тази година отново има засилен интерес към нашето село и имаме шест сватби. Три от тях са минала и предстоят останалите три“, поясни Суркова.

Интересно е, че повечето от двойките предпочитат изнесения ритуал, споделя кметът. Суркова отбеляза, че докато преди време на мода са били по-камерните сватби в по-малък състав, сега младоженците предпочитат да правят пищни сватби с много гости сред природата. Сключването на граждански брак е по малко по-различен и атрактивен начин за тях.

"Тази година една от сватбите беше между българска и французин, които избраха местността Момчил юнак и едноименната хижа за своето сватбено тържество и наистина се получи много красиво“, припомни Суркова.

Тя коментира, че младоженците, избрали Момчиловци за своята сватба обикновено са хора, които обичат планината, които са запалени планинари и предпочитат да свържат живота си със своята половинка точно на едно такова място. Момчиловци е райско кътче в нашата планина и предлага изключително красиви гледки, места и удобства за организиране на една красива сватба“, каза още кметът на родопското село.

Нели ГЕРГЬОВСКА