Две момчета успяха да предотвратят разрастването на пожар в смолянския квартал Горно Райково. В неделя следобед те били на терасата на къща, на ул. "Станковица“. Видели гълъб, който се удря в жиците на електрически стълб, който бил в непосредствена близост до боровата гора край къщите. Птицата се заплела и от електропровода и започнали да излизат искри. Само за секунди тревата се подпалила и лумнал пожар. В близост имало стари дървени селскостопански постройки.

Двете момчета веднага се обадили на телефон 112 и извикали чичото на едно от момчетата, който бил в къщата. Тримата веднага започнали да гасят с подръчни средства и не позволили на огъня да достигне до сухата борова гора. Пожарникарите потушили изцяло огъня и похвалили децата за смелостта и отговорността.

Пожарът е възникнал от късо съединение, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Смолян.

Тони и Христо са деца на смолянчани, които отдавна живеят в чужбина. 14-годишният Христо е израснал в Англия, а 11-годишният Тони е роден в Германия. През лятото за по няколко дни момчетата заедно със семействата се прибират в родното Райково.