Молебен за здрава и успешна нова учебна година се отслужи в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. В катедралния храм "Успение на Пресвета Богородица“ в Кюстендил беше отслужен традиционен молебен за  здраве и благополучие на всички ученици, учители и родители през новата учебна година. Богослужението се води от игумена на Бачковската Света обител Величкият епископ Сионий, в съслужение с Велбъждския епископ Исаак и духовници от Кюстендилска духовна околия. На него присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Иван Андонов, областният управител Александър Пандурски, началникът на Регионално управление на образованието Мая Стойчева, директори на училища, учители, много миряни.

В словото си епископ Сионий, който донесе в храма частица от Светия Кръст Господен, съхранява в Бачковски манастир "Успение Богородично", пожела:  "Бог да дарува мъдрост и знание на децата, дълго търпение и кротост на учителите и много радост на тази велика институция училището". Епископът допълни, че в дните, когато се отбелязва началото на новата учебна година за най – скъпото, децата на България Божията милост, Божията любов се чувстват най-осезателно.

"В началото на новата учебна година се молим за благословението за българските деца, за трупане на знание, мъдрост, които един ден да бъдат положени в нозете на Христа и ползвани за благото на нашия български народ", каза Велбъждският епископ Исаак. Той допълни, че един ден тези деца ще бъдат ръководители, духовници, учители и каквото приемат, както бъдат научени още от най-ранна възраст, то и това ще видим всички след време.

Венцеслав ИЛЧЕВ