Общински съвет - Благоевград прие предложението на кмета Методи Байкушев да се изработи Подробен устройствен план, който да позволи да бъдат изградени 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция "Св. Мина“ в село Падеш.

Те ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти.

Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна.  Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава услуга по заместваща грижа, насочена към потребители, които ползват социалната услуга временно.

В двора на комплекса ще бъде оформено и парково пространство.

Кметът на Благоевград Методи Байкушев бе категоричен, че модернизирането на социалната услуга по никакъв начин няма да засегне нито намиращия се в близост лекарски кабинет, нито детската и спортна площадка в съседство.

"Не е непозната практика по света подобни социални услуги да бъдат ситуирани сред деца, напротив, точно обратното е. Хората с деменция имат нужда да се социализират. Обществото ни трябва да свиква с това, че те са част от нас. Това е единственият начин да развием чувствителност още в най-ранна детска възраст, да знаем, че такива хора има и ние трябва да се грижим за тях. Нивото на цивилизованост на едно общество се мери, именно по отношението към уязвимите групи“, заяви по време на заседанието на Общински съвет кметът Байкушев.

Предстои той да проведе среща с жители на село Падеш, по време на която да разясни подробно намеренията на Община Благоевград и да отговори на въпросите на хората.   

До края на месец октомври 2024 г. Община Благоевград ще внесе проекта за модернизация на Дома в Министерството на труда и социалната политика.

За реализиране на проекта се очаква от държавата да бъдат отпуснати около 4 млн. лева.