Над 1,5 млн. лв. са инвестирани в модернизация и подобряване на спешната и неотложна помощ в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Лечебното заведение вече има едно от най-големите спешни отделения в Централна Северна България, модернизиран дежурен кабинет и хеликоптерна площадка, предаде кореспондент на “Фокус".

Търновската болница е една от най-важните не само за жителите на региона, но и за цяла Северна България, заради стратегическото разположение на старата столица - между няколко основни за страната пътни артерии. Затова и лечебницата поема огромен процент спешни травматични случаи. Тя е и единствената в областта, която осъществява денонощен прием на пациенти, което прави натовареността в спешната помощ изключително голяма. Само за 2023-а през Спешно отделение са преминали 27 866 души, а от началото на 2024-а до края на юли 17 060 човека.

“Благодарение на Министерство на здравеопазването за пациентите беше осигурено най-високо ниво на медицина и подобрени битовите условия, като за това бяха инвестирани над 400 000 лв. по Оперативна програма "Региони в растеж“. Към новото Спешно отделение беше изградена и пътна връзка, която осигурява бърз и лесен достъп на линейките до основни улици и булеварди в града. За нея министерството осигури допълнително 186 741 лв.  Новото Спешно отделение беше открито в началото на февруари, като в него са изградени различни консултативно-диагностични кабинети, зона за триаж на пациентите, удобна чакалня. Изградени са манипулационна, зала за спешна терапия и наблюдение на пациентите, зала за диагностициране, наблюдение и уточняване на състоянието на болния, както и шокова зала. На мястото на старото Спешно отделение беше изграден нов Дежурен кабинет, който поема неотложните случаи във времето, в което личните лекари не работят. Помещенията бяха ремонтирани и оборудвани със средства от бюджета на ДКЦ "Д-р Стефан Черкезов“. Реализирането на този проект също има ключова роля в осигуряването на по-добра медицинска грижа за пациентите, като една от основните му функции е облекчаването на натовареността в Спешно отделение", обясняват от болницата.

Инвестицията в ремонта на съседните приемно-консултативни кабинети е била в размер на 47 800 лв.

Великотърновската болница беше първата извънстолична областна болница, в която беше открита хеликоптерна площадка. Този проект за над 120 000 лв. отново беше реализиран със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Те бяха използвани за възстановяване на някогашната хеликоптерна площадка в двора на болницата, която не се използване от десетилетия.

От началото на юни до сега по въздух от Велико Търново до София успешно са реализирани три спасителни мисии.

В двора на областната болница в момента продължава изграждането на нова сграда на областния център за спешна медицинска помощ, което е още една важна стъпка в подобряването на спешната помощ в региона.