С нов високотехнологичен медицински уред бе оборудвано тази седмица Първо вътрешно отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От пресцентъра на лечебното заведение уточняват, че FibroScan измерва твърдостта (еластичността) на черния дроб посредством ултразвукови вълни, лесно и безболезнено, без да се извършва никаква намеса в тялото на изследвания.

"С помощта на специалните си сканиращи връхчета, апаратът измерва степента на твърдост на черния дроб и прогнозира с висока точност щетите (особено напреднала фиброза) в този орган“, коментира началникът на Първо вътрешно отделение гастроентерологът д-р Илко Костурков.

Друга важна особеност на новия апарат е, че може да изчисли далеч по-прецизно от ултразвуковите устройства и степента на омазняване в черния дроб чрез вградената му функция CAP. Рисковата група, която е препоръчително да се изследва чрез този безболезнен и ефикасен метод, е на боледували от хепатит, на хора с наднормено тегло, с висок холестерол, със захарен диабет, на редовно употребяващи алкохол, с нарушения в метаболизма и др.

Как се извършва процедурата FibsoScan?

Пациентът ляга по гръб така, че дясната му ръка да бъде под главата. Сканиращият връх на апарата се намазва с гел и осъществявайки допир с кожата между ребрата и долната дясна част на гръдния кош, се правят различен брой измервания. Изследваният не изпитва никаква болка, единствено усеща звуковите вълни. Продължителността на процедурата е около 5 минути. Резултатите се получават веднага след процедурата. Преди процедурата не се налага никаква подготовка, но се препоръчва 2 часа преди нея, да не се консумира храна.