Мобилен екип към Бюро по труда в Добрич консултира за трудова заетост бежанците от войната в Украйна, ситуирани в областта. Това съобщи Северина Савова, директор на Бюро по труда в Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Основно бежанците от войната в Украйна са ситуирани в Балчик, Албена, курортното село Кранево, Каварна и Добрич.

Специалистите от Дирекцията в добруджанския град обхождат обектите, където има настанени украински граждани и ги консултират за възможности и условия на нашия трудов пазар. Предоставя се базова информация в помощ на тези граждани. Те попълват чрез QR-кодове анкетни карти като декларират своята възможност за започване на работа и очакванията си. В повечето случаи към момента това, което се декларира, е намерение да се започне работа за период от 1 до 3 месеца. Основно анкетираните са майки с деца.

Голяма част от бежанците, които се срещат и разговарят със служители на Бюрото по труда, са лекари, медицински сестри, инженери, мениджъри и др. от така наречените регулирани професии. Повечето са с висше образование, а тези, които търсят посредничеството на Дирекцията, са вече с установен статут на временна закрила. Има и един украински гражданин, устроен на работа, на позиция готвач, допълни Северина Савова.

Жулиета НИКОЛОВА