Пловдив не заслужава подобно Околовръстно. Само един дъжд ни дели от това тревите тотално да скрият знаците по така наречения външен ринг на Пловдив, видя "Фокус". Вторият по големина град в България, с хора от близо и далеч, от цялата страна, които са намерили място за живеене, семейство, работа и бъдеще в този хилядолетен град, има околовръстно, което по-скоро прилича на път в джунглата, отколкото на скоростна тангента, каквато трябва да е.

Да, асфалтът е нов и да, пътят е тесен. Има идея, има проект и има-няма десет години, откакто реално се заговори за разширение с още едно платно и за удължаване от кръговото на Асеновград на така наречената Караулка до пътен възел Скобелева майка. Мечти. Забавяне на проекти, промяна на проекти, връщане на обществените поръчки, смяна на правителства, министри, сигурно няма да ни стигне мастилото да обясняваме защо Пловдив няма така необходимия Околовръстен път, който да извежда трафика директно от и за магистрала “Тракия". Обещания, обещания и пак обещания…

Едва ли има пловдивчанин или човек, избрал за живее тук, който да не е минавал наскоро през Околовръстното. В момента растителността е толкова висока, че пътните знаци и табели почти не се виждат, или ако се виждат, то е в последния момент. Не стига, че пътят е тесен, без отбивки, ами и високата трева е предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Да не говорим, че като стане катастрофа и задръстванията са километрични и с часове.

Покрай летния сезон и ходенето до морето - дали в България, или Гърция пловдивчани могат да направят разликата с ринговете около другите градове. И докато няма да се спираме на град като Солун, който е вторият по големина град в южната ни съседка, то нека да вземем Бургас - доста по-малък град, но с какво Околовръстно? С две платна с по две, на места с три ленти - нещо, за което пловдивчани могат само да мечтаят.

Околовръстното шосе на Пловдив се стопанисва от Агенция “Пътна инфраструктура" и докато мечтаем за нормален път - пловдивчани и хората от родопската яка, които винаги са били и винаги ще бъдат част от Пловдив ( и не само те), то поне могат да минат и да поокосят тревата, която минава човешки бой. Защото освен от хоризонтална маркировка, всеки един път има нужда и от вертикална такава, която да подпомага шофьорите в и без това натоварения трафик, където всеки ден стават по-леки или по-тежки катастрофи.