И това лято в Държавен културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца" в Балчик канят на Седмица на италианската култура в дните от 20 до 30 юли, предаде репортер на "Фокус". Предстоят многожанрови събития под наслов  "Операта – музикалната живопис“. Цикълът се провежда в България и Италия.

Идеята е да бъдат представени открити и неоткрити пресечни точки на операта с останалите жанрове на изкуството. Осъществява се от Консулския кореспондент във Варна в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София под патронажа на Министерство на културата. Партньори са Държавна опера - Варна, ДКИ - КЦ "Двореца“ в Балчик, Арт галерия "Ларго" – Варна, Театър "Мария Канилия“ – Сулмона, Италия, Асоциация Корфиниум ОНЛУС и Наградите Aquila D'Oro International, Античен Дворец Роспилиози – Рим и Музей "Борис Христов“, с подкрепата и на спомоществователи. 

На 21 юли от 17:30 часа в Каменна зала в "Двореца" ще бъде официално открита изложбата "Светът на Операта в картини". Ръководител на проекта е Димитър Стойнов, куратор на изложбата - Нели Вълчева. Сред официалните гости се очаква да бъдат Консулският кореспондент Антонио Таркуинио, директорът на Държавна опера - Варна Даниела Димова, Посланикът на Италия Н.Пр. Джузепина Дзарра, директорът на Италианския културен институт в България Мария Мацца. Камерен концерт ще изнесат хор "Морски полъх" от Варна и Дуо "Дженерейшън Гитар" – класически китари.

Отново на 21 юли от 21:00 часа на Открита сцена - "Двореца“ предстои оперен гала концерт на Държавна опера - Варна с гост солист от Италия Киара Таркуини – сопрано.

Събитията са част от фестивалната програма на Културния институт в Балчик и са с вход свободен. Цикълът "Операта – музикалната живопис“ продължава с различни събития в София и Варна до месец октомври.

Жулиета НИКОЛОВА