Много радостна новина за младите родители съобщи в ефира на предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" кметът на район "Студентски" Петко Горанов.

"Предстои да въведем в експлоатация детска градина за 16 групи, една много голяма детска градина, такава каквато не е строена през последните 10 години в София и в страната. Тя вече има и административен номер, това е детска градина № 190", отбеляза кметът.

Той обясни, че това е проектен номер, а Общински съвет трябва да вземе решение след като се структурира и да разкрие детското заведение: "Да се вземат всичките последващи решения за щатен състав, за бюджет, да се назначи директор и т.н. Така че не стартирането на тази детска градина е в пряка зависимост от началото на работата на Общинския съвет, а той не може да започне работа без да си избере председател, това е законно положение. Иначе, така чисто като гражданин, не като лице, заето в местната власт, считам, че има една обвързаност между парламентарната практика на национално ниво и на същата на местно ниво в столичния град. Считам, че националният бюджет е обвързан със споразумението, което биха направили на коалиционен принцип участниците в Столичния общински съвет. Виждаме, че двете основни групи са тези на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“, и тази на ГЕРБ. Към първата следва да добавим и "Спаси София“. Едва ли ще кажа нещо изненадващо ново, ако спомена, че няма единно мнение в средите на най-голямата политическа група в Общинския съвет. Така че как ще се развият нещата оттук нататък е въпрос на политически преговори на национално ниво", коментира още Петко Горанов.