Община Търговище планира да дофинансира с 43 397 лв. общо 11 паралелки с по-малко от 10 ученици в 6 общински училища през учебната 2024/2025 г. Целта е да се обезпечи задължителното обучение на децата до 16-годишна възраст. Решението дали средства ще бъдат отпуснати ще бъде взето от Общинския съвет на предстоящото заседание на 25 юли, информират от общината.

Предложението за дофинансиране е на база мотивирано искане от директорите на II ОУ "Н. Й. Вапцаров“, както и на училищата в селата Драгановец, Подгорица, Лиляк, Надарево и Вардун. Те посочват, че поради недостиг на деца е необходимо да се сформират както слети, така и самостоятелни паралелки с по-малко от 10 деца.

В Драгановец слети ще бъдат паралелките в І и ІІ, ІII и ІV, V и VІ клас. Паралелката в VІІ клас също ще бъде с по-малко от 10 ученици. Във II ОУ слети ще са І и ІІ, ІII и ІV клас, като паралелката в VII клас също ще е с по-малко от 10 деца. В учебните заведения в Подгорица, Надарево, Вардун и Лиляк по-малко от 10 деца ще има в паралелките на VII клас.

Съгласно държавния норматив, минималният брой ученици за сформиране на паралелка в начален етап (I - IV клас) е 16 ученици, а в прогимназиален (V-VII клас) – 18 ученици. Разликата между норматива и действителния брой на децата е 47 в училището в Драгановец, 26 във II ОУ в Търговище, 15 в училището в Надарево, 11 в училището в Подгорица и по 10 в училищата в Лиляк и Вардун.

В последните 7 години Община Търговище ежегодно дофинансира паралелки в Драгановец. През 2023 г. училището в Подгорица бе дофинансирано с 6440 лв. Допълнително средства ще получи за втори път и II ОУ, след като през 2021 г. бяха отпуснати 2477 лв. За пръв път допълнително финансиране е необходимо за училищата в селата Лиляк, Надарево и Вардун.

Ако Общинският съвет одобри отпускането на средствата, те ще бъдат заделени от общинския бюджет за 2024 г.