Първото издание на Националния музикален конкурс "Милчо Левиев" е предназначено за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години и ще се проведе от 6 до 11 юли 2024 г. в Пловдив. В същия период форумът включва провеждането на майсторски класове, заключителен гала–концерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди.

Журито, което ще оценява участниците е в състав: председател - проф. Людмил Ангелов, членове - Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев и Вики Алмазиду. Все имена, които нямат нужда от представяне, с бляскава творческа биография и многобройни успехи у нас и в чужбина.

Организатори на конкурса са Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив.

"Богатото наследство, което Милчо Левиев ни остави като философия и авторско творчество и неговият самобитен усет и дълбоко разбиране на музикалната материя ни вдъхнови и накара да създадем настоящия музикален форум. Това ще е своеобразна среща на две поколения музиканти – майсторите и младите таланти – утрешните майстори“, сподели съпругата на Милчо Левиев и член на журито Вики Алмазиду.

За Милчо Левиев музиката бе едно цяло и в творчеството си той се стремеше винаги да обединява нейните различни видове – класика, джаз и фолклор от различни страни. Маестрото бе от първите и водещите творци в Европа от средата на миналия век, дръзнали да направят тази симбиоза.

Голямата награда на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев“. Две еднократни стипендии – всяка по 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурява и Община Пловдив. Една еднократна стипендия за едногодишно обучение в Нов български университет, Департамент "Музика“ осигурява НБУ – София.

Отделно от това, в двете възрастови групи са предвидени награди за 1во, 2ро и 3-то място, включващи парична премия, медал и лауреатски диплом.

Тържественото откриване е на 6 юли в 19.00 часа в НУМТИ "Добрин Петков“ с концерт на членовете на журито: проф. Людмил Ангелов, Константин Добройков, Антони Дончев и Вики Алмазиду.

На 11 юли 2024 г., четвъртък, в 11.00 ч. е официалното откриване на "Алея Милчо Левиев“ в центъра на Пловдив, а от 19:00 часа в Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив ще се проведе заключителен гала–концерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди.