Младежи от Северна Македония, България, Румъния и Унгария влязоха в ролята на дипломати и проведоха няколко кръга на преговори за разрешаване на конфликтите между техните страни. Събитието бе част от ролева игра в рамките на проекта "Посланици на разбирателството", финансиран по програма Еразъм+, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Целта на проекта е младежите от участващите страни да разберат нуждите, стоящи зад позицията на своите опоненти и посредством методите на ненасилственото общуване да потърсят възможни решения за дългогодишните спорове между нашите страни. Това бе нелека задача, особено заради агресивната пропаганда, която правителствата на Северна Македония и Унгария провеждат в своите страни. Екип от опитни психолози, младежки и социални работници подпомагаха 36-те участници в овладяването на метода на ненасилственото общуване и неговото ефективно прилагане в ролята на дипломати.

В крайна сметка въпреки първоначалните трудности, екипите от млади дипломати стигнаха до споразумения и прекараха едни незабравими 11 дни заедно. Задачата им бе допълнително усложнена от това, че между всеки кръг от преговори, техните връстници влизаха в ролята на опозиционни журналисти, които оспорваха и критикуваха постигнатите споразумения и задаваха провокативни въпроси.