Успешно приключи проектът "Да работим заедно“ на Фондация "За Утре“, който се проведе в радомирското село Долни Раковец. От 5 до 15 август участници от 4 държави – България, Турция, Хърватска и Литва се събраха заедно по младежки обмен, финансиран от ЕС по програма Еразъм+ с цел да развият умения за подкрепа на социалното и трудово включване на младежи с интелектуални затруднения.

Община Радомир, в лицето на кмета Кирил Стоев и зам.-кмета Станислава Генадиева, подкрепиха дейностите на проекта и осигуриха допълнителни занимания и интересни места за посещение в Радомир за участниците, за да разширят техните впечатления от региона.

В рамките на една седмица младежите свършиха много работа, като се има предвид че за първи път се докосваха до инструменти като бормашина, винтоверт, трион, за първи път забиваха пирони, рисуваха в голям мащаб, измазваха с глина. Доброволците работиха рамо до рамо с младежите със специални потребности, напътстваха ги, помагаха им и се вдъхновяваха от тяхното упорство и желание да се включат във всяка дейност без значение от физическите си възможности.

Автобусната спирка в центъра на Долни Раковец беше изцяло преобразена – младежите я боядисаха и изрисуваха на нея символите на селото – кон, минерални извори и чесън. Бяха изработени от дърво нови кашпи за цветя и къщичка за патици, която съвсем скоро ще плава във водоема на селото. Детската площадка се сдоби с дървена къщичка, измазана с глина, като в тази дейност активно се включиха и деца от селото. Всички трудови дейности бяха екосъобразни и изпълнени с естествени строителни материали.

"Културните вечери на мегдана“ се превърнаха в сборен пункт на доброволците, младежите със специални потребности и местните жители. Културният обмен беше повече от успешен – проведоха се различни образователни игри, гостите чуха музика и опитаха традиционна храна от Литва, Хърватска и Турция, приготвена от самите участници в проекта. В последната културна вечер беше представена България с нейната история, традиции и култура, а деца от местната самодейна група показаха традиционни кукерски танци и изпълниха народни песни, облечени в носии. Жени от селото бяха приготвили почерпка с вкусни ястия, а кметът Йоана Георгиева се погрижи за награди за всеки участник в проекта "Да работим заедно“. Част от младежкия обмен беше и еднодневната екскурзия до Седемте рилски езера, където  младежите, впечатлени от видяното, си направиха много снимки за спомен. 

По време на следобедните сесии, с помощта на разнообразни неформални обучителни методи като: музикална, арт и танцувална терапия, младежите имаха възможност да се сближат един с друг и още по-успешно да общуват и взаимодействат с младежите със специфични потребности. Посредством дейностите за запознаване с различни професии, всички участници в проекта, според своите сили и умения, спомогнаха за облагородяване на основни публични места в селото и дадоха нагледен пример как чрез доброволчество и младежко участие може да се помага както на младежи с ограничени възможности, така и на местните общности и малките населени места.

Бяха постигнати очакваните резултати от  проекта "Да работим заедно“: бяха обучени и мотивирани 15 доброволци да се развиват като младежки работници в подкрепа на младежи с интелектуални затруднения и тяхното социално и трудово включване; бяха развити нагласи и умения в 4ма младежи с интелектуални затруднения да се интегрират и реализират професионално. Тези младежи участваха в проекта по покана на Фондация "За Утре“ и те участваха заедно и наравно със своите връстници във всички дейности. По този модел за взаимодействие и активно социално включване благоевградската Фондация "За Утре“ работи успешно от няколко години, като пример за това е въведеното иновативно обучение и включено образование на деца със СОП в ОУ "Димчо Дебелянов“ в град Благоевград. Повече за целите и инициативите на Фондацията: https://zautre.bg.

Дейността на екипа на фондация "За Утре", Благоевград е насочена към подобряване на качеството на живот на хората със специални образователни потребности и тяхното интегриране в обществото като равноправни членове. Фондация "За Утре" насърчава обмена на информация, добри практики, опит, осведоменост и подкрепа за семействата с цел те да могат да стимулират развитието на своето дете, въпреки медицинските и социалните предизвикателства пред него.