Младежи, под менторството на водещи художници, претворяват в изкуство един от големите проблеми не само на Варна, но и на съвременните големи градове – отпадъка. Те превръщат боклука в красиви арт пана.

Младежите са ученици от различни училища във Варна. Целта е да научат и практически да приложат знанията си, как ненужното става нужно и радващо окото.

В изпълнение на проекта "Да отворим вратата на бъдещето!“ на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център", финансиран по Фонд "Култура“ 2024 на Община Варна, те първо направиха оборка на различни райони, с микросметища в общината. Така със събраните отпадъци, тези дни те започнаха да реализират втората дейност по проекта, а именно - практическо превръщане на отпадъците в нещо полезно. След като минаха обучителен курс от ментори – известни художници, сред които носителят на Награда "Варна“ Николай Русев, Пламен Митев, Димитър Русев и Димитър Димитров, в който младите хора се приучиха, че всеки отпадък може да стане нещо красиво за бита (това е и в пряка зависимост с едно от основните съвременни направления в Европейския съюз, а именно кръговата икономика - че всеки отпадък е важен ресурс за нещо ново). Тези дни те стартираха и часта по практическата изява – а именно направата на пана с отпадъци. Изкуството от боклуци е движение в съвременното изкуство, което използва отпадък за създаване на предмети на изкуството. Започва през 20-те години на миналия век и оттогава много художници са използвали намерени материали като скрап, счупено оборудване, текстил, дърво и др., за да създават уникални произведения на изкуството. Траш изкуството може да се използва в различни форми, включително картини, скулптури и инсталации. Свързва се и с призив за опазване на околната среда и екологично съзнание. Траш изкуството става все по-популярно и признато като форма на творчество, което насочва вниманието към проблема с отпадъците и замърсяването на околната среда.

Проектът "Да отворим вратата на бъдещето!“ на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център" се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Култура“ на Община Варна: Община Варна - Култура и изкуство. (varnaculture.bg), https://www.facebook.com/varnaculturebghttps://www.instagram.com/culturevarna?igsh=anhya3lrZWtiMjc3