Учeници oт CУ "Cв.Cв. Kиpил и Meтoдий“- гp. Cмoлян и ΠΠMГ "Bacил Лeвcĸи“-гp. Cмoлян взexa yчacтиe в пopeднaтa cpeщa в paмĸитe нa пpoeĸт AГOPA пo Πpoгpaмa "Eвpoпa зa гpaждaнитe“ нa Eвpoпeйcĸия cъюз, по ĸoйтo Oбщинa Cмoлян е пapтньор. Cpeщaтa ce пpoвeдe в Итaлия - гp. Чиниceлo Бaлcaмo. Това съобщиха от Общината.

В срещата взеха участие трима ученици от CУ “Cв.Cв. Kиpил и Meтoдий“ - Aнacтac Aндpeeв, Гeopги Kapaнгoв и Kocтaдин Шoпoв, трима ученици от ΠΠMГ “Bacил Лeвcĸи“ – Михаела Балийска, Кристина Ганова и Петър Марковски. Те бяха придружени от учители от съответните училища – Севда Инджова и Анна Камбарева, както и от представители на Община Смолян: Тихомир Ризов – общински съветник и Ефтима Петкова – директор на дирекция "Стратегическо планиране, иновации, проекти и туризъм“.

Програмата на събитието включваше срещи, уъркшопи, дискусии, дейности в училища и други взаимодействия по методите на неформалното обучение, които позволиха на младежите, представители на 5-те партньора по проекта, да разбират по-добре пpoцecитe пo изpaбoтвaнe нa пoлитиĸи и дeмoĸpaтичнитe пpoцeдypи, дa ги пoдĸpeпят и cтимyлиpaт, дa бъдaт aĸтивни гpaждaни, дa бъдaт чacт oт пpoцeca пo взeмaнe нa peшeния, тaĸa чe дa бъдe чyт глaca им.

Представителите на Община Смолян се включиха активно във всички дейности и дискусии, като работиха по актуални за младежта теми, които да бъдат включени в един общ политически документ. Той ще бъде представен общо от партньорите по проекта пред Европейската комисия през юли тази година.

Делегациите на 4-те гостуващи партньора по проекта бяха приети от г-н Джузепе Берлино, заместник-кмет на Община Чинисело Балсамо.

Проект "АГОРА - Демократични ценности и култура в Европа“ се финансира по програма "Европа за гражданите“. Община Смолян е един от 5-те партньора, като останалите са: Община Атиену, Кипър – водещ партньор, Община Санта Мария да Фейра, Португалия, Община Чинисело Балсамо, Италия и Институт за изследвания и обучение по европейски въпроси, Атина, Гърция. Проектът е насочен към младежите, чрез провеждането на семинари, "стуктуриран диалог“, АГОРА - дебат на обществени места, като по този начин младежите от съответните държави да навлязат в темите за европейските права, европейската идентичност и активното участие, докато се запознават с демократичните процеси и политики и се срещат хората, които взимат политическите решения. Така проектът изпълнява основната цел на Програмата "Европа за гражданите“ за насърчаване на европейското гражданство и подобряване на условията за демократично участие на ниво Европейски съюз на младите хора. Дейностите по проекта ще предоставят на младежите по-добро разбиране за ценностите на Съюза и за своите права. Социалната и междукултурна ангажираност на ниво ЕС също така се постига чрез включване на разнородни целеви групи и на младежи от различни националности.

През 2021 г. се реализираха следните дейности по проекта:

В периода 9. – 10. септември 2021 г. се състоя откриваща церемония на проекта. Домакин бе водещият партньор – Община Атиену, Кипър. В срещата взеха участие по 8 човека от всеки партньор, като от страна на Община Смолян участваха представители на младежки организации, младежи и представители на местната власт.

В периода 21. – 22. октомври 2021 г. се състоя втората среща по проекта, в която Община Смолян беше домакин на 44 гости от страна на партньорските организации. В събитието се включиха и много млади хора и членове на младежки организации от Смолян, които заедно с гостите на събитието имаха възможност да се включат в презентации, уъркшопи и дискусии, включително по методите на неформалното обучение.

По време на срещата в Смолян се постави началото на съставянето на общ политически документ, отразяващ актуалните нужди и идентифицирани решения за справяне с предизвикателствата пред младежите от 5-те държави, участващи в проекта.