Домакин на изложение за младежко техническо творчество е Горна Оряховица. 47 творчески колектива с над 170 участници от цяла България мерят сили в седмото издание на форума, предаде кореспондент на "Фокус“. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в страната. Идеята е да се засили връзката професионално образование - бизнес.

През 2016 година по инициатива на Фондация "Милен Григоров“ и с подкрепата на Община Горна Оряховица, Асоциацията на индустриалния капитал, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, Ротари клуб и инж. Камен Коцев се проведе първото изложение. Две години по-късно, през 2018-а, изложението има и международно участие. През изминалите шест години свои разработки са представили над 1000 участници, които днес са студенти и продължават да творят.

Разработки, приложими в различни области на живота, показват участниците в изложението. Община Горна Оряховица е представяна от няколко екипа, логистична подкрепа оказват представителите на Горнооряховския младежки парламент. Обувки с пиезо генератор и водно-електрическа турбина, представят екипите на ПГЕЕ "М. В. Ломоносов“. Проектът на учениците от ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров“ е многолистов рекламен календар, като краен полиграфически продукт в направление "Аудиовизуални и медийни продукти“. Календарът представя хронология на професионалната гимназия, как се развива през годините, какви професии се изучават и е атрактивен рекламен подарък, показващ дейността и успехите на училището. Отборът на ПТГ "Васил Левски“ представя електрически велосипед. На обикновен велосипед е монтиран електромотор, захранван от електрическа батерия и управляван от електронен контролер. Може да се използва само като велосипед, като хибрид и с изцяло електрическо задвижване. Лаборатория за проверка на двигателните, умствени и психически качества на човек, показва екипът на СУ "Вичо Грънчаров“. Разработката с успех може да се използва в часовете по биология, анатомия, природни науки. С помощта на 3Д система, учениците могат да обстойно да разглеждат, да правят разрези, да наслагват, да преместват изучаваните от тях обекти. Свои модели на изложението демонстрират и Клуб "Моделист“, Клубът по роботика за деца и "Елимекс“.

Интерес предизвика и ретро кътът, където е изложена техника от миналото.

Всички разработки, показани в двата дни на конкурса ще бъдат оценявани от жури, което ще разпредели и наградите сред победителите.