Утре, 19 февруари 2024 г. ще бъде спазена традицията за почистване паметника на Васил Левски в бургаската Морската градина по повод годишнината от обесването му. Начало на събитието - 9 часа.

Посланието винаги е едно и също - признателност към делото, както към Апостола, така и към родолюбците съградили монумента му в центъра на Морската градина преди близо 100 години. Една част от прадедите ни участват в строителството на паметника тогава, други се включват с дарения според възможностите си в онези "вълчи времена“, припомнят организаторите.

Всъщност идеята за обособяването на историческото ядро на Морската е както на арменските бежанци, така и на българските бежанци от Одринско, Беломорието и Мала Азия. Прилага се визионерски прототип от родните им места. Известен е примерът с Родосто /Текирдаг/. Прилагаме архивни снимки. Едната е много рядка и е от откриването на паметника на Апостола в София в края на 19 век. На нея е фотографирано семейството му.

Принос за столичното увековечаване имат отново наши потомци - в знак на благодарност, че България не затваря границите си откъм Османската империя.