Митнически служители задържаха голямо количество опаковки и филтърна хартия за производство на цигари при проверка на товарен автомобил в района на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници“.

На 22 септември, около 22:00 часа, в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Видин митничарите спират за проверка излизащ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин. Според представената от водача товарителница, той е превозвал опаковъчна хартия от България за Италия. При извършената физическа проверка митническите инспектори откриват в товара палети с опаковки за цигари и коркофан (филтърна хартия). Превозното средство е придружено до Митническо бюро Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в товара са установени 26 палета, съдържащи 1170 кашона с опаковки за цигари от различни защитени търговски марки, както и четири палета с общо 583 ролки с коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, също с надписи на защитени търговски марки.

Стоките за задържани поради съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. Работата по случая продължава, уточняват от Агенцията.

 

За последните девет месеца на годината това е четвъртият предотвратен опит за контрабанда на суровина за нелегално производство на цигари на този граничен пункт, според официалния сайта на Агенция "Митници“. При три случая са задържани общо 799 ролки коркофан и 2637 кашона с опаковки за цигари, в друг отделен случай са задържани 1360 кг коркофан.