Едно от най-мистериозните животни за хората от векове наред се появява след дъжд в лесопарк "Хисарлъка“ над Кюстендил. Историкът Антон Венев е имал близка среща с него, след разходка край местността Гъбката в лесопарка. Той разказва пред "Фокус", че симпатичните земноводни по принцип са плашлививи животни и се крият в сенчести процепи, под паднали дървета или други такива подобни места, които им предлагат прикритие и влажност. Най-често могат да бъдат забелязани, след като е валяло, откъдето идва и името им.

Дъждовник не може да понася горещините и затова избягва слънчевите лъчи, а ярките жълти петна по кожата на дъждовника, които рязко контрастират с черния й цвят, имат за цел да покажат на желаещите да го превърнат в плячка, че не е добре да го нападат.

Благодарение на специални жлези, които се намират в тялото му и действат овлажняващо на кожата, дъждовникът може да излезе от жарава, без да пострада. Благодарение на това странно качество огненият саламандър се е смятал в древността за мистично животно.