Приключи тридневната мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), свързана с проучване на потенциала на София за преход към кръгова икономика. Това съобщиха от Столична община. В работата на мисията взеха участие десетки експерти, представители на национални и местни институции, университети и изследователски центрове, български и международни компании, опериращи на територията на Столична община. 

Дискусиите протекоха в групи по основни за кръговата икономика теми като иновации и дигитализация, управление на отпадъци, обществено строителство и градско планиране, туризъм и хотелиерство, климат и енергия. На база на споделения опит и виждания бяха идентифицирани предизвикателствата пред града ни в устойчивото развитие и набелязани конкретни решения за ускоряване на прехода към кръгова икономика.

София е един от десетте избрани европейски града или района, част от Програмата на ОИСР за кръговата икономика в градовете и регионите и Инициативата за кръгови градове и региони на Европейската комисия. Изготвеният в резултат на мисията доклад ще бъде официално представен на Седмата кръгла маса на ОИСР за кръговата икономика в градовете и регионите през април 2025 г. в Париж.