Тази година за трети път ще имаме възможността да проведем през лятото и Plovdiv Jazz Summer 2024, който е бранд на Plovdiv Jazz Fest. Лятното събитие е нещо, което привнася допълнителна елегантност и финес на цялостната концепция на този фестивал. През лятото се опитваме тази музика да е по-лежерна, мечтателна, да ни отвежда в едни състояния на лекота, която всички знаем е трудно постижима, но през лятото това някак си ни се отдава. Това каза за предаването “Човекът на фокус" по Радио “Фокус", Мирослава Кацарова, джаз певица и създател на Plovdiv Jazz Fest.

По думите й  Plovdiv  Jazz Suumar ще започне  на 18 и 19 юли  и ще продължи до края на август. Ще има сцени на които да пулсира тази красива музика. Една от тях е двор в с. Марково на ул. “Панорамна" 60. За трета поредна година този двор се превръща в джаз клуб под открито небе. “Става много красиво, защото килимите по земята-камъните, свещите го превръщат в магично място, както  и музиката, която ще се чуе там. Получават се истински празници на духа, на добрия вкус, както и на радостта от живота. Вечерта Започва с камерен концерт на 18 юли на една млада дама Мария Вандева, която пее винаги  джаз, харесва тази музика и изпълнява джаз много зряло. Пиано и глас се насочени  към Сара Воон. Тази година се навършват 100 години от рождението на Сара Воон. В изпълненията на Мария се чува тембъра и се усеща духа на Сара Воон. На 19 юли на същото място в Марково може да чуем един от на привлекателните артисти и музиканти на джаз музика на Бразилия Уил Сант", обясни Мирослава Кацарова..

“На 8 август на голяма сцена в лятно кино “Орфей" в подножието на Сахат тепе в Пловдив от 20.00 ч.  ще има 2 концерта на Арналдо Руфе, испански саксофонист, който от години живее в България. Той ще реализира един албум, който по неговите думи означава “Неистово спокойствие". И веднага след него ще чуем новия албум на най-добрия басист в момента в света Авишай Коен, който пристига тук с неговото трио. Това е второто му гостуване в България. На 9 август  ще слушаме Белослава с новата й програма. И на 24 август в центъра на с. Марково, където ще имаме възможност да чуем Орлин Павлов", каза още джаз певицата.

 Официално 10-та годишнина на  Plovdiv Jazz Fest  започва на 1 ноември. Тази година Мирослава Кацарова се осмелява да изнесе кратък, но смислен концерт. Това е програма “Палома", която са представяли на пловдивска и на софийска публика. Предстои да я представият и пред варненска и бургаска публика през лятото. След нея предстои изпълнение на квартет на Тил Брьонер - тромпетист, композитор, певец и фотограф, който се проявява и като продуцент. На втория концерт вечерта ще чуем и видим един българин Мартин Хасиди - талантлив барабанист, който е поканил певицата от Украйна Тамара Лукашева, солистка, която преплита украинските фолклорни мотиви в своята музика. На 2 ноември ще се качат на сцената създателите на Snarky Puppy една от най-любимите групи на ценителите на джаза, заради невероятното им жизнелюбие. Майкъл Лийг е създател на тази група, но той заедно с пианиста на Snarky Puppy Бил Лорънс решават да направят съвършено различни неща с фънки групата и го правят. И това е, което ще видим и чуем на Plovdiv Jazz Fest. Тази музика е вдъхновена от етно и уърлд мюзик тенденции, която битува в областта на джаза.

 На 3 ноември, първият концерт е на големият саксофонист Джо Ловано  той  ще изпълни част от новия си албум. Редом с него ще чуем и една също толкова легендарна, авангардна пианистка от 70-те и 80-те години в Ню Йорк Мерин Кристъл.  Музиката е способна и без да си слушал до този момент Джо Ловано да я харесаш, да те привлече завинаги. Вторият легендарен музикант, който ще се качи на сцената след Джо Ловано е Майк  Стърн, китарист работил с Майк Дейвис. “Той създава една изключителна линия в съвременния джаз. Преди 8 години е бил гост на второто издание на Plovdiv Jazz Fest. Пристига с барабаниста Денис Чембърс. С Майк Стърн пристига и съпругата му, която също е китаристка Лени Стърн, която много хубаво пее. Ще бъдем свидетели на страхотни артисти и музика. Това е основната програма, ще държим в течение всички почитатели на Plovdiv Jazz Fest за съпътстващите събития. Това са джем фешъни в клубовете в би бокс кафе, авторски концерти на български джаз артисти, множество събития", допълни създателката на Plovdiv Jazz Fest.

 “На Plovdiv Jazz Fest винаги се получава един голям празник на духа и на добрия вкус, защото джазът през тоталитарните времена и комунизма в България е бил символ на свободата и демокрацията. През последните години джазът все повече и по-ярко се превръща в нещо повече от това - в символ на добрия вкус. Кръгът на публиката, която харесва именно джаза и производната на джаза музика се увеличава. Такъв е и символът на Plovdiv Jazz Fest един кръг с подвижни граници, защото вярваме, че ние ще ставаме все повече и повече и това има образователен, възпитателен ефект, без да се натрапва, а полека-лека, методично Plovdiv Jazz Fest работи за високата култура на хората, които живеят тук, на тази географска ширина", заключи Мирослава Кацарова.