В община Гълъбово е получено уведомително писмо от Инициативен комитет с председател Бойко Митев Бойчев за провеждането на Мирен протестен митинг на пътна връзка – 5504 – км. 4+950 /дясно/ до обект завод за гипсови строителни плоскости "Кнауф“ в с. Медникарово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Гълъбово. Протестът е насрочен за днес от 10:00 часа до 12:00 часа.

В писмото се посочва, че ще бъде спряно движението на посочения път по време на протестните действия, за да бъдат чути исканията:

- Провеждане на среща с представител на фамилия "Кнауф", поради отказ за сътрудничество на ръководството на завода, който се намира на територията на община Гълъбово с местната общност.

- В случай, че на протестната дата не бъдат изпълнени исканията, протестът, считано от 15.10.2024 г, ще премине в безсрочен, ежедневно - 24 часа протестни действия.

Ето и съобщението от Инициативен комитет "Бъдеще за Гълъбово":

Уважаеми жители на община Гълъбово!

Преди повече от 15 години Общината получи инвестиционно намерение от фирма "Кнауф" да изгради завод за гипсокартон на наша територия. Ръководството на община Гълъбово даде своето съгласие, след направено допитване до жителите на общината.

Беше осигурен необходимият общински имот, също така бяха подсигурени и частни имоти, и след две години заводът беше факт.

С помощта на държавата община Гълъбово изгради път, свързващ републиканската пътна мрежа със завода, без който път тяхната дейност беше невъзможна.

Благодарение на собствениците - фамилия Кнауф, беше поставено началото на едни прекрасни взаимоотношения. В знак на благодарност, Общината получи дарение на целия гипсофазер за новостроящата се тогава сграда на общинската администрация и много други жестове.

Отношенията между община Гълъбово и ръководството на завода "Кнауф" се взривиха с назначаването като управители на македонския гражданин Тодор Деловски и мразещия община Гълъбово, незнайно защо Борислав Петков Борисов.

За няколко месеца бяха сменени всички български контрагенти с турски, македонски и други. Това ръководство назначаваше работници от община Гълъбово само чрез посредници, през които се източваха работните им заплати във вид на комисионни, отиващи незнайно до кого.

Въпреки отправените им многократни официални покани за различни мероприятия, това ръководство нито веднъж не уважи с присъствие, нито едно от тях. Което доказва тенденциозното им отношение към община Гълъбово.

След затварянето на ТЕЦ 3, заводът "Кнауф" започна да изпитва остра нужда от суровината, необходима за тяхното производство (ГИПС). Разбирайки за този проблем, община Гълъбово се ангажира да осигури необходимите количества гипс, за да продължи безпроблемната работа на завода. Все пак ставаше въпрос за 110 работни места, между които и голяма част на гълъбовци. Въпреки уговорената среща в София, на тази тема с въпросните ръководители на завода, същите са я отказали в последния момент, незнайно по каква причина, знаейки че внасят гипс от Македония, Албания, Сърбия и Турция на приблизително 110 лева за тон, а офертата за тях от община Гълъбово е била с 30% по-ниска цена, с много по-добро качество.

Очакванията бяха за пълно разбирателство и сътрудничество от тяхна страна, тъй като с отправената оферта се осигуряваше допълнителна печалба на двете страни.

В тази връзка, ние от инициативен комитет каним жителите на община Гълъбово на 14.10.2024 година (понеделник) от 10:00 часа на пътя за завод "Кнауф". За да поискаме заедно среща с истинския собственик - фамилия Кнауф.

С уважение:

Председател на

ИК "Бъдеще за Гълъбово"

Бойко Бойчев