Читателите, посещаващи сектор Работа с деца са на възраст между 5 и 14 години, като все по-често идват и дечица, които тепърва прохождат и опознават света, заедно със своите родители. Това заяви Мира Христова, библиотекар в сектор "Работа с деца“ в Регионална библиотека (РБ) "Дора Габе“ в Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Библиотечният специалист сподели, че при най-малките интерес предизвикват озвучените и панорамни книжки, също и онези с подвижни елементи. Поредицата за малкия Каю, който пораства и вече не е бебе, се е превърнала в любима на най-малките. В отделните истории той се разделя с пелените, започва да опитва нови храни, научава се да мие сам своите зъбки и така помага на децата да опознаят себе си и света около тях и да приемат порастването като един естествен процес.

"Книгата "Децата на животните“ също е една от предпочитаните за четене от родителите, защото с нея децата се научават да осмислят количествата и числата от 1 до 5. Проследяването на цифрите и пътечките с пръстче помага за фината моторика на ръката и подготвя детето за писане. Най-харесваните от децата на възраст между 5 и 7 години е поредицата за "Барбароните“, които са добродушни, ведри и умеят винаги да намират изход от най-заплетената ситуация. Многобройното шарено семейство на Анет Тизон и Талас Тейлър, начело с Татко Барба и Мама Барба, дава отлични примери и на възрастните за отглеждането на децата. Голям интерес предизвика и колекцията от книги на Джулия Доналдсън, която умее да провокира емоции у малките читатели. Простичките наглед истории на "Съчко“, "Къде е мама“, Грузулак“, "Рибко“, и др. помагат на децата да растат спокойни и уверени, че с добронамереност, съобразителност и щипка смелост всичко ще бъде наред. Сред най-заеманите в сектора са също и книгите от любимите анимации на децата от света на Уолт Дисни – "Замръзналото кралство“, Цар Лъв“, "Мечо Пух“, "Аладин“, "101 далматинци“ и др. Огромен интерес от начинаещите читатели има към книгите с по-голям шрифт, които улесняват самостоятелното четене. Такива са книгите на издателство "Клевър бук“, учещи децата да разграничават лошите навици и неприемливото поведение, заради поучителните истории и им помагат да овладеят основите на четенето. Предпочитани от малчуганите в тази възраст са книгите на Александра Георгиева за малката "Агата“, историите на "Феята от Захарницата“ на Катя Антонова, поредицата за "Лиско Лис“ на Слави Стоев, както и историческите приказки на Ивомир Колев, разказващи за царете "Самуил“, "Калоян“ и "Симеон“, посочи библиотечният специалист.

По думите й по-големите деца, които посещават сектора, са ясно ориентирани към определени жанрове и с разнообразни интереси. Доказателство за това е фактът, че активно се търсят енциклопедии за космоса, океаните, динозаврите, растенията и човешкото тяло. Хит сред малчуганите са книгите с добавена 4D реалност. Това са енциклопедии, които включват и специално мобилно приложение, с което страниците оживяват. "Сред най-четените от децата в тази възраст са книгите от поредицата "Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини, чиито сюжет се състои от отделни кратки забавни случки, които описват познати на децата ситуации и чувства. Друг любим автор е Дейвид Уолямс с книгите "Бабата бандит“, "Г-н Смръдльо“, "Зъбар злобар“, Среднощна тайфа“ и др. Забавните истории, изпълнени с пиперливо чувство за хумор и илюстрациите, които изпъстрят текста, карат децата да се впечатлят много от тях и да побързат да си вземат нова книга от автора. Романите, пресъздаващи известната игра Minecraft, също бяха едни от най-търсените. Поредицата за "Хари Потър“ на Джоан Роулинг продължи да вълнува читателите и тази година и беше сред най-четените в сектор "Работа с деца“. Четирите книги "Български исторически приказки и легенди“ на Любомир Николов също са от предпочитаните от малчуганите. Сладкодумният автор разказва за знакови събития и запознава децата с ханове и царе, с битки и победи, с мигове на изпитания и триумф. Сред тийнейджърите предпочитан автор е Рик Риърдин с хитовите поредици за "Пърси Джаксън и боговете на Олимп", “Героите на Олимп" и "Изпитанията на Аполон“. Най-предпочитани за четене от подрастващите през годината бяха и книгите на известните български влогъри, като Слави Панайотов, Изабел, Анди и Дани, Стан и др.“, каза още Мира Христова.

Жулиета НИКОЛОВА