Министърът на туризма Зарица Динкова откри новия шестседалков лифт в Пампорово и даде старт на ски сезона, предаде репортер на "Фокус“. Откриването започна с водосвет за здраве и благополучие, а след него гостите се качиха на лифта и отидоха до връх Снежанка и обратно. На събитието присъстваха кметовете на Смолян и Чепеларе, Николай Мелемов и Боран Хаджиев, представители на институции от област Смолян и любители на белите спортове. Инвестицията в новия шестседалков лифт, заедно с монтажа и строителните дейности е около 20 млн. лв.

Изпълнителният директор на "Пампорово“ АД Мариян Беляков заяви, че шестедалковият лифт вече работи, и началото на сезона е поставено. "Надяваме се той да бъде по-добър от предишният, който беше изключително труден. Всички предпоставки за успешен сезон са налице, очакваме сериозен снеговалеж тази вечер и утре, очакваме и ниски температури два-три дни, така че смятаме, че голяма част от ски зоната вероятно ще бъде отворена до края на другата седмица. Към момента в курорта работят 6 писти. Очакваме да станат доста повече през следващите дни. От утре стандартната цена ще бъде 90 лв. за възрастен като бих искал да припомня, че дадохме възможност на всички хора да си закупят по-евтина лифт карта от 15 октомври насам , беше в онлайн продажба на цена от 75 лв. След което 82 лв. и за нас е време да влезем в редовна продажба от 90 лв. Имаме доста продажби на по-ниската цена и това е практика на Пампорово вече втора година и смятаме поне засега за успешна“, поясни Беляков.  

Той допълни, че предстои в Пампорово да се проведе Световна купа по сноуборд от календара на ФИС и Европейска купа по сноуборд да се проведат в Пампорово. "Това за нас е историческо събитие. Радваме се, че вече сме в семейството на курортите със световни купи. Те не са кой знае колко много. Подготовката продължава, тя е от три –четири месеца и в предстоящия месец и малко ще продължи усилено до старта на купата. Ще видим Радо Янков, който е оттук, израснал е по тези писти и всички ние ще го подкрепим с каквото можем“, посочи Беляков.

По думите му, резервациите вървят добре. Има известна тенденция хората да изчакват по-дълго, за да се ориентират за времето и снега. Откакто имаме сравнително добри условия за ски резервациите тръгнаха рязко нагоре. Коледа и Нова година са продадени, ще може да се карат ски на двата празника, добави изпълнителният директор на "Пампорово“ АД.

Беляков отбеляза, че летище Пловдив се развива през последните месеци. "Утре каца първия полет от Манчестър преди обяд. Ще бъде отпразнуван подобаващо. Преговаря се за още няколко линии, включително и за връщането на линията до Истанбул. Има добри възможности, утре ще имаме среща, която ще бъде доста задълбочена с колегите от Летище Пловдив и колегите от фонда. Всички общини, които са в този Фонд, всички частни фирми също трябва да го подкрепят, да си плащат вноските, защото ситуацията е такава, че вече няма авиокомпания, особено нискотарифна, която да иска да стартира нов полет на малко регионално летище и да няма нужда от подкрепа. И тази подкрепа трябва да бъде отдадена от тези фондове, от тези общини в партньорство с частните фирми. Ние от Пампорово смятаме, че това е правилният път за летище Пловдив“, каза още Беляков.

Днес се отбелязва и 90-годишнината от обявяването на Пампорово като курорт, като тази вечер предстои събитие, на които са поканени бивши директори на курорта и хора свързани с развитието му през годините. На събитието присъства и един от връстниците на Пампорово, 90-годишният Георги Яръмов, който се срещна с министъра и изказа радостта си от откриването на модерния лифт.