Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев днес посети няколко спортни обекта във Видин, предаде репортер на "Фокус“. На покритата лекоатлетичска писта, която е напълно реновирана със средства на спортното министерство, той разговаря с треньора Мирослав Радуканов, който сподели, че след ремонта и обновяването на обекта, двойно повече деца са избрали да тренират и интересът им да спортуват активно се е повишил.

Министър Илиев посети на място и градския стадион "Георги Бенковски“, построен преди повече от 60 години. Стадионът, на който играе футболният клуб "Бдин Видин“, се намира в лошо състояние като последните ремонти дейности са били извършени преди 15 години. От належащ ремонт се нуждае и гребната база, разположена в непосредствена близост до река Дунав, където тренират десетки гребци, сред които и попълнения на българските национални отбори..

В късните следобедни часове спортният министър се срещна и разговаря с представители на спортните клубове във Видин, в емблематичната близо 130 годишна сграда на видинската Синагога, превърната след ремонта в Културен център "Жул Паскин“.

Възможностите за финансиране по програмите на Министерството на младежта и спорта (ММС) представи министърът пред спортните деятели.

"Държавата осигурява много пари за спорт. Само за високи спортни постижения през изминалата година бяха осигурени 70 милиона лева, а за настоящата – близо 80 милиона лева“, посочи министърът. Илиев добави, че в резултат от много по-внимателната, икономична, ефективна и целесъобразна политика, която екипът му води по отношение на публичния ресурс, предоставен от държавата, през изминалата година са били отпуснати допълнителни над 3,2 милиона лева за олимпийска подготовка и близо 9 милиона лева за ремонт на държавните спортни училища с принципал ММС. В този контекст Илиев подчерта колко важни са мерките за прозрачност и посочи, че в новите договори с федерациите от настоящата година ще се съдържа задължителна клауза спортните централи да публикуват на интернет страниците си как са изразходили полученото финансово подпомагане от ММС. А от своя страна министерството ще публикува на своя сайт финансирането на всяка федерация по отделните програми.

Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева акцентира върху програмите за кадровото осигуряване по линия на олимпийските и неолимпийските спортове. От тази година се предвижда 15-процентно увеличение на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Проф. Дашева каза още, че с всяко свое действие екипът на ММС работи за утвърждаването и издигането на престижа на треньорската професия у нас. Заместник-министърът изтъкна важността на програмите за масовия спорт. 

В рамките на срещата със спортната общественост кметът на Видин д-р Цветан Ценков приветства осигурения от правителството равен достъп до финансиране от държавата на всяка една община в България на важни за нея проекти. 

В срещата участваха и народният представител от Видинско Любен Иванов и областният управител Иво Атанасов.

Министър Илиев ще продължи утре срещите със спортните клубове в Монтана и Враца, уточняват от пресслужбата на спортното министерство.