Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще поздрави курсантите и студентите от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров. Той ще бъде гост на тържественото откриване на новата учебна година, което ще се състои на 30 септември в района на училището.

Учебната година във ВВМУ започват 672 първокурсници в образователно-квалификационна степен "бакалавър“ и 160 в "магистър“. Те ще се обучават на български език в специалности от три професионални направления – "Транспорт корабоплаване и авиация“, "Комуникационна и компютърна техника“, "Национална сигурност“. Новоприетите студенти в чуждоезиково обучение са 100.

55 са курсантите първокурсници в специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Те ще се обучават в редовна форма в общо шест специализации - "Корабоводене за ВМС“, "Корабни машини и механизми за ВМС“, "Военноморски комуникационни радиотехнически системи“, "Мехатроника“, "Кибероперации“, "Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“. Петима военнослужещи са приети в задочна форма на обучение за придобиване на ОКС "бакалавър“.