Министърът на културата Кръстю Кръстев се запозна с проблемите на културните институции в Смолянско на среща с представители на читалища, театър, музей, галерия и всички, свързани с културата в общината. Срещата се проведе в сградата на местната администрация при голям интерес, предаде репортер на "Фокус“.

Министър Кръстев заяви, че не може финансирането на културата да бъде с един аршин на всяко едно място. "Най-важното според мен едно – всяко място си има своята особеност и изисква специално внимание. Всяко място иска специално обгрижване. Първо в Министерството на културата основната политика е, че искаме да запазим цялата мрежа, защото това е богатството на българската култура. Второ,  искаме да запазим всички структури, защото това е шансът на България по някакъв начин да преодолее празните пространства с другия свят. Трето, България може да се гордее с уникалното струпване на различни региони, които имат собствена култура, уникална за всяко място и с това сме интересни на света“, поясни министър Кръстев.

По думите му, най-важното, което липсва в сектора на културата е единението и заедността. "Културата изисква в нея да работят нравствени хора. Това е важно, защото шансът да спасим онова, за което работим е да си свършим добре работата и да направим усилието да променим към по-добро поне един човек е страхотно усилие и изисква страшно много воля. Разединени сме, защото всеки сектор се опитва сам да си реши проблемите. Сами, колкото и да сме силни, поотделно няма  как да стане. Трябва да си поставим едни цели и да имаме един мотив, който да ни събира и да ни кара напред. Да представим проблемите си ясно и точно“, допълни министърът на културата.

Кръстев посочи, че за първи път в българската култура влизат такова количество пари за увеличение на бюджета от над 40 %. "Нарастването на бюджета за дейност е доста сериозно. Стои въпросът – готови ли сме не да усвоим парите, а да работим с тях. Това е големият въпрос, който стои пред нас. Усещането, че в културата се наливат пари и че те изтичат в пясъка, стои горе. За първа година в министерството не се върна един лев на държавния бюджет и това е един от основните успехи. Другата важна точка е да подредим нашата работа и да я свършим по най-простия и обикновен начин, за да достигнем до точен резултат“, посочи министърът.

Той увери, че е тук с част от екипа си, за да се запознае с проблемите и да се опита да ги реши и да работи с всички сектори хармонично.

Основният проблем, който бе поставен пред министърът на културата в Смолян бе исканото създаване на Общински културен център "Николай Хайтов“. Срещата и общинското заседание се провеждаха едновременно и заради напрежението, кметът Мелемов оттегли докладната записка от дневния ред. Според министъра, който е бил и дългогодишен директор на Родопския драматичен театър в Смолян, проблемът е, че няма точно изработен регламент. "Този регламент е нашата работа. Голямата ми надежда е че общината и РДТ ще разпишат един много точен и ясен договор, който регламентира взаимоотношенията и ползване на сградата. Лично аз и Министерството на културата  ще направим всичко възможно това да бъде удовлетворяващ договор и на двете страни.

От името на читалищата в общината, секретарят на НЧ "Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян, Илия Годев заяви, че техниката, с който разполагат читалищата е много стара и е на почти 20 години и трудно могат да изпълняват дигитализацията. Той постави и въпроса за политиката за насърчаване и разкриване на обществени колекции и музейни сбирки към читалищата. Посочи, че това е чудесно, но няма средства за назначаване на хора, които да обслужват тези експозиции.

д. н. Силва Налбантян-Хачерян – директор Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата разясни, че всяка година Министерството  на културата е работило за това да има завишение на читалищния стандарт и да има допълнителни субсидирани бройки. Тя допълни, че за тази година с 15,5 % е завишен стандартът за читалищата.