Това което се вижда тук (бел. на ред. - античен град Хераклея Синтика) наистина е изключително и показва на какво сме наследници. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров пред журналисти при посещението му на археологическия обект, предаде репортер на "Фокус".

"Живеем във време, в което сме се захванали с някакви битовизми, с дребнотемия и забравяме кои сме и на каква територия живеем. Това, което можем да видим тук, показва, че можем да имаме огромна база за самочувствие и огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави. За тази цел, разбира се, първо трябва да се даде възможност на археолозите да свършат тяхната работа, защото в момента, в който подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички", каза още той.

Министър Тодоров добави, че това е моментът, в който можем да сме горди от това, което сме.

"Благодаря за това, което правите, защото днес повече от всякога имаме нужда от такива хора, имаме нужда да си напомняме, че не сме случайни и не живеем на случайно място. Изключително съм впечатлена от това, което видях. Държавата е помагала и ще продължава да помага и подобни открития ще са допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ. Хората осъзнават навсякъде, че благодарение на това наследство, което имаме, можем да продължим напред", отбеляза той.

Министърът на културата коментира и казуса с частните имоти в района на обекта, като посочи, че Член 2А от Закона за културното наследство е категоричен: 

Археологическите ценности са публична – държавна собственост.

"Всичко, което е открито на територията на Р България е публична – държавна собственост и ние имаме нужда от съдействието на хората, когато се случи (бел. на. ред. - откритие), ако липсва такова съдействие, тогава влизат в сила други разпоредби на законите. Аз ще очаквам официален документ от Общината, за да започне необходимата процедура, за да се случат нещата, така, както трябва. Никой не може да бъде над закона", заяви той.

Министър Тодоров добави, че очаква официалния сигнал от Общината, за да вкара информацията в МС.

По отношение на средствата, отпуснати за работа на обекта, служебният министър каза, че има отпуснати 30 хил. лв. 

"Това е поредната малка част. В началото средства се отпускат на доверие и в един момент се вижда за какво става дума. И това води до автоматичното увеличаване на средствата. Така е навсякъде. Когато се открият подобни обекти, логично е, че държавата ще започне да стимулира тяхното разкриване, защото държавата има нужда от това, хората имаме нужда от това. Всеки един се гордее с Хераклея Синтика. Да, във времето (бел. на. ред. - средствата) ще бъдат увеличени. Предстоят разговорите, които ще водим в МС и Парламента, ако има такъв. Няма как да вървим напред, ако не си знаем миналото. За тази цел, нека първо открием миналото, а за тази цел ни трябват пари, държавата ще ги даде", коментира той.