Десетки колеги почетоха паметта на актрисата Емилия Ованесян по време на поклонението днес в Родопския драматичен театър, предаде репортер на "Фокус“. Тя загина трагично при пожар в петък през нощта в дома си. На поклоненеито да се простят с Емилия дойдоха нейни колеги от театъра, състава на ансамбъл "Родопа“, приятели, близки и познати, много нейни почитатели от Смолян.

Специално за поклонението в Смолян дойде и министърът на културата Кръстьо Кръстев, който е делил житейската и творческата си съдба 27 години с починалата актриса.

"Тя беше изключително близък за мен човек. Един човек, който обичах, уважах дълбоко, възхищавах се от нейното можене и талант. В живота става така, че хората чакаме човек да си отиде и да започнем да казваме красиви, истински думи. Много съжалявам сега за някои пропуснати мигове, в които бих могъл и съм имал възможност да кажа мили, приятелски думи. Не че съм ги казвал, но сега разбирам, че е било по- малко отколкото трябва. Тя е значителна част от моя живот и като човек, и като творец. С нея започнахме, 27 години бяхме тук. Колко много хубави неща са минали през главата ми. И Смолян би трябвало да се гордее, че един такъв човек и творец обрече живота си на града. Имаше много възможности. Това е достойно за уважение и хората трябва да го знаят“, каза министър Кръстев.

По време на поклонението актьорите от Смолянския театър излъчваха видео клип със снимки на Ованесян от нейните незабравими роли на сцена. С голямата актриса се простиха както нейните дългогодишни колеги, така и много млади актьори, които Емилия Ованесян обучаваше години наред в школата си в Смолян.

"Това е жената, за която с пълна сила важи фразата – "Сцената е моят дом, тук умирам мълчешком“. Целият й живот е на тази сцена. Един човек, за който наистина театъра беше въздух, вода и живот. С нейната кончина затваряме един огромен период от живота на Родопския драматичен театър. Почти всички от онова поколение си отидоха. Период, в който наистина театъра имаше своите възходи. И те се дължаха на хора като Емилия – силни характери, изцяло отдали себе си и живота си на това изкуство“, каза Адриан Петров, актьор творил дълго с Емилия и главен художествен ръководител на ансамбъл "Родопа“.

"Тя заслужава почитта на цялата смолянска общественост и на всички хора, които обичат театъра и културата“, каза кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той заяви, че ще внесе предложение в Общинския съвет в Смолян зала в Родопски драматичен театър да носи името на Емилия Ованесян, но ще се съобрази с други предложения ако има такива, свързани с почитта към голямата актриса. Благодарение на  Ованесян театъра в Смолян има честта да се гордее, че негов актьор е получил "Аскеер“. Това отличие получи с ролята си в "Чайка“ по А.П. Чехов Емилия Ованесян и стана първата извънстолична актирса носител на наградата за театрално творчество "Аскеер".

Актрисата Емилия Ованесян загина в пожар в дома си в ЖК "Нов център“ в нощта срещу петък миналата седмица. Тялото бе намерено от пожарникарите в една от стаите. При пожара пострадаха още 4-ма души, които са обгазени и бяха настанени за лечение в МБАЛ-Смолян.

Емилия Ованесян е от Пловдив. Тя е в състава на Родопски драматичен театър от 1981 година. Оттогава актрисата е играла в над 100 роли. Сред тях са Жената в "Човешки глас" от Жан Кокто, Ермена в "Щуро племе" от Славе Македонски, Кукле в "Заливът", Нора в "Нора" от Х. Ибсен, Бланш в "Трамвай Желание" от Тенеси Уйлямс, Мери в "Дългият път на деня към нощта".

За ролята на Аркадина в "Чайка" на А. П. Чехов, с режисьор Илиян Николов, Емилия Ованесян беше удостоена с наградата "Аскеер" през 1994 г., а за ролята на Виктория в спектакъла "Виктория" - с наградата за главна женска роля на Фестивала "Малки театрални форми" – Враца. Тя бе и режисьор на множество спектакли.